Water quality modelling in water distribution networks
  1. Tez No: 12800
  2. Yazar: AHMET D. KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜHA SEVÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kalitesi modellemesi, Su dağıtım şebekeleri, Bilgisayar programı. - iv
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET tÇMESUYU DA?ITIM ŞEBEKELERİNDE SU KALİTESİ MODELLEMESİ KARAHAN, Ahmet D. Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Süha SEVÜK Ocak 1991, 55 Sayfa Kentsel içmesuyu şebekelerinin tasarımı, ilgili belediye tarafından yapılan ileriye yönelik imar planlarının esas alınması suretiyle gerçekleştirilir. İçmesuyu mühendisleri bu planlar üzerinde görünen farklı karakteristiklerdeki yerleşim birimlerinin içme, kullanma veya endüstriyel amaçlı su tüketim miktarlarını tesbit eder. Bölgenin coğrafi yapısı, su kaynağının (veya kaynaklarının) konumu, su tüketim alanlarının niteliği, dağılımı ve yoğunluğu ile ekonomik kriterler göz önünde bulundurularak şebeke tasarımı yapılır. Şebekelerin hidrolik çözümünü değişik yaklaşımlarla yapan bilgisayar uyumlu birçok matematik model mevcuttur. Bunların en gelişmiş olanları değişik durumlara göre seri çözümler yapabilmektedir. Ayrıca depo, vana, pompa ve benzeri sistem elemanları tanımlanabilmektedir. Sistemin ilk durumu tariflenmek suretiyle belirgin zaman dilimlerindeki hidrolik durum görülebilmektedir. Bu çalışmada kullanılan şebeke analiz programı KYPIPEF oldukça gelişmiş bir program olup, statik ve dinamik analiz yapabilmektedir. - iii -Genellikle aynı şebeke içinde çeşitli kaynaklardan farklı kalitelerde sular bulunmaktadır. Ayrıca, sisteme giren sular farklı düzeylerde arıtımdan geçirilmiş olabilir. Sisteme uç noktalarından (arıtma tesisi, depo, pompa istasyonu, vb) giren farklı kalitelerdeki suların düğüm noktalarında tam olarak karıştığı ve su içindeki maddelerin korunduğu ( zaman içinde bozunmadığı) varsayılmıştır. Böylece şebeke içindeki bozunmayan madde derişimlerinin hesaplanması için bir matematiksel model geliştirilmiştir. Bilgisayar programı (QUALNET) ve kullanım kılavuzu hazırlanarak, bu modelin nümerik olarak çözümü sağlanmıştır. Bilgisayar programı genel ve esnek olup, sistem geometrisi ve elemanları ile ilgili hiç bir sınırlama olmaksızın çalışmaktadır. Bilim Kodu *. 624.02.02
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER QUALITY MODELLING IN WATER DISTRIBUTION NETWORKS KARAHAN, Ahmet D. M.S. in Civil Engineering Department Supervisor : Prof Dr. Süha SEVÜK January 1991, 55 Pages The design of urban domestic water networks are based on the metropolitan improvement plans developed by local municipalities. The water engineers determine the domestic and industrial water demands according to these plans. The network is designed by cosidering regional topography, location of water resource and economical criteria. There are a few well known mathematical models analysing hydraulic networks which have been coded as computer programs. The most developed programs have the capability of serial solutions for different cases. It acknowledges the tanks, valves, pumps and similar system elements. Also by defining the initial conditions, of the system, the extended period simulations can be handled. The hydraulic network program KYPIPEF is used in this study which can solve regular and extended period simula tions. In general, within the same water distribution network there may be inflows with different quality from different sources. Also, the water introduced to the system may - i -originate from different levels of treatment. In this study it is assumed that the inflows with different quality coming from different sources and points (such as treatment plants, tanks and pumping stations) are completely mixed at junction nodes and the parameters in the water are assumed to be conservative. By considering these two assumptions, a mathematical model is developed for the computation of concentrations of conservative materials throughout the network. A computer program (QUALNET) and its user's manual is prepared for the numerical solution of the mathematical model. The computer program is general and flexible, i.e., it can be used for any distribution network without any constraints on network geometry or type of network elements. Science Code ; 624.02.02 Key words : Water quality modelling, Water distribution networks, Computer programming. - ii -