Repair and strengthening of reinforced concrete columns
  1. Tez No: 12801
  2. Yazar: RAMADAN E. SULEİMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: repair, strengthening, jacket, reinforced concrete columns, monotonic loading, reversed cyclic loading, rehabilitation, redesign, retrofitting, upgrading
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET BETONARME KOLONLARIN ONARIMI VE GÜÇLENDİRİLMESİ SULEIMAN, Ramadan E. Doktora Tezi, in?. Müb. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur ERSOY Ocak 1991, 186 Sahife Mantolanarak onarılan ya da güçlendirilen betonarme kolonların eksenel yük ve eğilme altındaki davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Deney elemanları hem tekdüze hem de tersinir yükler altında test edilmişlerdir. Beş deney elemanından üçü hem tekdüze yük ya da tersinir yük altında test edildikten sonra bu üç deney elemanı kolon kesiti büyütülerek mantolanmış ve yeniden test edilmiştir. Yapılan mantolamaya orijinal deney elemanlarındaki hasara bağlı olarak onarım veya güçlendirme adı verilmiştir. Bunlara ek olarak kolon ve manto birlikte dökülen iki deney elemanı da test edilmiştir. Bu ikisi referans deney elemanlarıdır. Tek dökümlü referans deney elemanları kesit ve donatı bakımından mantolanmış deney elemanları ile aynidir. -v-İncelenen ana değişkenler, manto lamadan önceki hasar düzeyi ve yükleme şeklidir (tekdüze veya tersinir). Manto 1 anan deney elemanların tümünde manto boyuna donatıları, kiriş gövdesine mekanik olarak bağlanmış çelik korniyerlere kaynaklanmıştır. Onarılan ve güçlendirilen deney elemanlarında mantolamanın etkisi, dayanımı, süneklik, enerji tüketimi ve rijitlik bakımından incelenerek sonuçlar bir dökümlü referans deney elemanları ile karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları, güçlendirilmiş mantolu elemanların hem monotonik hem de tersinen yükler altında monolitik referans elemanları kadar iyi davrandığını göstermiştir. Onarım gören mantolu elemanlarda ise, hem rijitliğin, hem de dayanımın monolitik referans elemanlarına oranla daha küçük olduğu gözlenmiştir. Analitik çalışmada önerilen bir beton modeli kullanılmıştır. Analitik sonuçlar deneysel sonuçlar ile iyi uyum göstermişlerdir. İlerideki çalışmalar için öneriler verilmiştir. Anahtar kelimeler : onarım, güçlendirme, manto lama, betonarme kolonlar, tekdüze -yükleme, tersinir -yükleme, rehabilitasyon, iyileştirme. Bilim Kodu : 620.01.01 -vı-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPAIR Am STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE COLUMNS SULEIMAN, Ramadan E. Ph.D. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ugur ERSOY January 1991, 186 pages The behaviour of reinforced concrete columns repaired or strengthened by jacketing and subjected to combined axial load and bending was studied. The specimens were tested either under monotonic or reversed cyclic loading. Three of the five specimens were tested as basic columns under either monotonic or reversed cyclic loading and then they were jacketed by enlarging the cross-section and retested. The intervention (jacketing) was either called repair or strengthening jacketing depending on the damage caused to the virgin specimen. In addition to these, two specimens were tested in which the column and the jacket were cast monolithically. These two served as reference specimens. Monolithically cast reference specimens had identical cross-sections and reinforcement with the jacketed specimens. -Ill-The main variables investigated were the degree of damage prior to jacketing (repair or strengthening) and the type of loading (monotonic or reversed cyclic). In all jacketed specimens, jacket longitudinal bars were anchored to an angle section fixed to the beam stub by pull bars. The effectiveness of jacketing for repaired and strengthened specimens was studied with respect to strength, ductility, energy dissipation and stiffness by comparing the results with those of the monolithic reference specimens. Test results revealed that the strengthed jacketed specimen behaved almost as well as the monolithic reference specimen under both monotonic and reversed cyclic loading. The behaviour of repaired jacketed specimens was also satisfactory, however their stiffnesses and strength were lower as compared to the monolithic reference specimens. Analytical study was carried out by considering a previously proposed concrete model. The analytical results showed good agreement with the experimental ones. Recommendations for further research were made.