Denizli jeotermal alanı örneğinde doğal ortamdan yararlanma ve enerji kullanma bilincinin geliştirilmesi
Improvemment of consciousness in utilizing energy and benefiting from natural envorinment in the example of Denzili geothermal field
- Tez No: 128140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÇUKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Denizli, Jeotermal Enerji, Termalizm, Denizli, Geothermal Energy, Thermalism
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
XI ÖZET Dünyada enerji ihtiyacının büyük bir kısmı fosil kaynaklardan sağlanmaktadır. Ancak günümüzde fosil kaynakların attan enerji ihtiyacını karşılayamaması, kullanıldıktan sonra çevre kirliliğini yaratması, çevre bilicinin hızla geliştiği günümüzde temiz enerji kaynakları arayışına hız kazandırmıştır. Jeotermal enerji, bu gruba giren yeni, yenilenebilen, ucuz ve çevre dostu bir enerjidir. Bu çalışmada, Denizli'nin jeotermal enerji potansiyeli ve jeotermal enerjinin mevcut kullanım alanları araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünü giriş kısmı oluşturmaktadır. Bu bölümde amaç, kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde jeotermal enerji ve oluşumu hakkında bilgi verilerek, Dünya'nın, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin jeotermal enerji potansiyeli açıklanmıştır. Yine ikinci bölümde jeotermal enerjinin Dünyada, Türkiye'de ve Ege Bölgesindeki kullanım alanları verilmiştir. Üçüncü bölümde, Denizli jeotermal alam fizikî ve beşerî özellikleri bakımından incelenerek, bölgenin jeotermal potansiyeli üzerinde durulmuştur. Yine üçüncü bölümde Denizli jeotermal alanında jeotermal enerjinin kullanım alanları sıralanmıştır. Dördüncü bölümde Denizli'de jeotermal enerjinin kullanılabileceği alternatif yeni kullanım alanları ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Beşinci bölümde enerji kullanma bilinci üzerinde durulmuş, jeotermal enerjinin diğer enerji kaynaklan ile maliyet ve çevresel etkiler itibariyle karşılaştırılması yapılarak; jeotermal enerjinin önemi ortaya konmuştur. Sonuç (6. bölümde) bölümünde Denizli jeotermal sahasında jeotermal enerjiden etkin yararlanmayı engelleyen nedenler ve çözüm önerileri belirtilmiştir. Çalışma alanında jeotermal enerjinin mevcut kullanım alanları potansiyelin çok altındadır. Bölgede büyük bir enerji kullanılamadan boşa gitmektedir. Bu enerjinin yeni kullanım alanlarında değerlendirilmesi, mevcut alanların geliştirilmesi ile jeotermal enerjinin bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimim hızlandıracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Xll ABSTRACT Improvemment of Consciousness in Utilizing Energy And Benefiting From Natural Envorinment in the Example of Denizli Geothermal Field Hie bi§ part of the world's energy need is provided by fossil resources. However, due to lack of meeting increasing energy demands with fossil resources, dispersion of poisonous gases in the air resulted in search of new energy resources. Rapid progress in envorinmental awareness stimulated the search of new energy resources. Geothermal energy is in mis new energy group. Geothermal energy is a new, renewable, cost efficient, and envorinmental friendly energy. In this study, geothermal energy potential of Denizli and utilization areas of geothermal energy are analyzed. The first part of the study is introduction, and in this part aim and the metedology of the study are explained. In the second part of the study, geothermal energy is defined, and its formation and geothermal potential of the World, Turkey and Aegean Region are explained, m addition, utilization areas of geothermal energy in the World, in Turkey and Aegean Region are discussed. In the third part, physical and social characteristics of Denizli geothermal area are analysed, and significance of geothermal potential of the region is addressed. Moreover, utiliztion areas of geothermal energy are mentioned, hi the fourth section, utilization of geothermal energy in Denizli is explained, and alternative utilizations areas of geothermal energy are suggested. In the fifth section, energy utilization awareness is emphasized, and geothermal energy is compared to other energy resources in terms of cost, and environmental effects. In the conclusion part the reasons for inefficient utilization of geothermal energy in Denizli geothermal area are analysed, and solutions for efficient utilization are recommended. hi the study field, existing utilization of geothermal energy is far away from its potential. In the study field geothermal energy is wasted in terms of inefficient utilization. It is concluded that efficient usage of geothermal energy potential in alternative areas will cause rapid economic and social progress in the region.