Industrial mobility in Ankara inner metropolitan area 'test of incubation hypothesis for different industrial sectors'
Ankara metropolitan alanında sanayi hareketi 'farklı sektörler için kuluçka hipotezinin testi'
- Tez No: 12818
- Danışmanlar: MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Coğrafyası, imalat Sanayi, Sanayi hareketliliği, Yeniden Yerleşim, Kuluçka, Ağırlıklandırılmış Çekim Merkezi, Metropoliten Büyüme, Industrial geography, manufacturing industry, industrial mobility, relocation, incubation, weighted center of gravity, metropolitan growth
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sanayi coğrafyası literatüründeki güncel tartışmalar yeni teknolojik buluşların ve üretim dinamiklerinin bir sonucu olarak sanayinin yeniden yapılanması üzerinde yoğunlaşmıştır. Yeni ekonomik ilişkiler yeni mekansal ilişkileri gerekli kıldığından dolayı ekonomik ilişkilerde meydana gelen bütün değişmeler mekana yansıtılmaktadır. Bu eğilim literatürde“sanayi aktivitesinin decentralizasyon”u konusu altında çalışılmaktadır. Çalışma bu kapsamda, sanayi üretim dinamikleriyle metropoliten gelişme arasındaki karşılıklı ilişkileri Ankara örneğinde anlamayı amaçlıyor. Tezin ağırlıklı inceleme konusunu, Ankara Metrepoliten kentinin sanayi peyzajının genel yapısı içinde“yer değiştiren sanayilerin”özellik lerinin tanımlanması oluşturmaktadır.Ayrıca bu çalışma metropoliten alanın şekillenmesinde önemli bir faktör olan imalat sanayinin mekansal davranış kurgusunun kent makroformu içinde gelişme eğilimlerini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent discussions in the industrial geographical literature, concentrate on restructuring of industry as a result of new technological innovations, and dynamics of industrial production. All these changes in economic relations are reflected in space as new economic relations require new spatial relations. This new tendency is studied under the heading of“Decentralization of industrial activity”. In this context, this study attempts to understand the interrelationship between industrial production dynamics and the metropolitan development in the case of Ankara. The central focus of the thesis is to identify the attributes of“relocated industries”within the general structure of industrial landscape of Ankara Metropolitan Area.The study also tries to analyse manufacturing activities in relation to the development in the urban macroform, as a whole.