Ferrite-pearlite banding in 6252 steel plates
- Tez No: 12822
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAKİR BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çeliklerde bantlaşma, Yönsel değişimler, Darbe tokluğu, Homojenteştirme, Segregasyonlar, Banding in steels, Anisotropy, Impact toughness, Homogenization, Segregation
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
6252 ÇELİK LEVHALARDA FERRİT-PERLİT BANTLAŞMASI Çİ?DEM, Ayşe Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doc.Dr.Şakir BOR 74 sayfa. Şubat 1991 ÖZET Bu çalışmada, sürekli döküm ERDEMİR 6252 kalite sıcak haddelenmiş levhalarda bantlaşma özellikleri, bantlaşmayı gidermek için uygulanabilecek ısıl işlem metodlar ı ve bantl aşmanın darbe ve sertlik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bantl aşmış yapıların incelenmesinde sayısal metalografi teknikleri kullanılmış ve mikroprobe analizleri ile alaşım elementlerinin bantlaşmaya etkisi incelenmiştir. Perlit bantlarındaki ferrit miktarının bantlaşmayı bant aralıkları ölçümlerinden daha iyi yansıttığı görülmüş ve bantiaşma bant sürekliliğine göre sayısal olarak ifade edilmiştir. Bantlaşmanın giderilmesi için biri yüksek sıcaklık tavlamasından sonra normalleştirme, diğeri yüksek sıcaklıkta uzun süreli homoj el eştirme işlemi olmak üzere iki farklı yöntem uygulanmıştır..vı-Normalleştirme sonucunda bantlar geçici olarak yok olmakta ancak izleyen bir tavlama işleminde yeniden oluşmaktadır. Farklı bantlaşma özellikleri gösteren numunelerin mekanik testlerinde, statik özelliklerden sertliğin bantlaşma miktarına bağlı olmadığı gözlenmiştir. Bantlaşma darbe dayancım ise olumsuz yönde etkilemektedir. Bantl aşmanın giderildiği numunelerde bile düşük tokluk değerleri ve yönsel değişimler gözlenmesi darbe dayancım belirlemede inklüzyonların bantlaşmadan daha etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
FERRITE-PEARLITE BANDING IN 6252 STEEL PLATES Çİ6DEM, Ayşe Faculty of Engineering Deportment of Metallurgical Engineering, M.Sc.Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Şakir BOR 74 pages, February 1991 ABSTRACT in this research the banding characteristics, the heat treatment methods of eliminating banding and the effect of banding on hardness and impact properties were studied in ERDEMİR 6252 continuous casted, hot-rolled steel plates. The banded structures were examined by quantitative metallography techniques and the effect of the alloying elements on banding was studied by rnicroprobe analysis. The ferrite fraction in the pearlite bands is shown to be a better measure of banding than band spacing and a quantitative representation of banding in terms of band continuity has been proposed. Two different heat treatments were observed to be satisfactory in band removal : normalizing after high temperature anneal and homogenization at high temperatures for long times. Band removal by -iv-normalization treatment was temporary and the bands reappeared in case of a subsequent annealing treatment. Mechanical tests on specimens with different banding characteristics has shown that while hardness, as a static property, is independent of degree of banding, impact toughness is adversely affected from banding. Comparison of the impact toughness values with those of nonbanded specimens has shown that low impact toughness of transverse specimens and am'sotropy of sheet steels primarily originate from inclusions rather than bandinq.