Karbondioksit lazerlerinin uygulama alanlarının incelenmesi
Researching the applications of CO2 lasers'
  1. Tez No: 128226
  2. Yazar: HÜSNÜ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CO2 lazeri, CO2 lazerinin uygulama alanları, lazer çeşitleri
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET 42 yıl önce lazerin icadı, birçok yeni bilimsel buluşu mümkün kılmıştır. Bu tarihten itibaren lazer günlük hayatımıza girmiş ve birçok endüstri kolunda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Lazer'in yeni ve üstün tiplerinin geliştirilmesine devam edilirken uygulama alanları da hızla genişlemektedir. Bu sektörlerin başında metal, elektronik, havacılık ve otomotiv endüstrisi gelmektedir. Bu çalışmada, lazer teknolojisinin tarihsel gelişimi incelenmiş, genel lazer teorisi anlatılmış ve başlıca lazer çeşitleri tanıtılmıştır. Lazer çeşitleri içerisinde, gerek yüksek verimlilikleri, gerekse çok yüksek çıkış güçlerinde üretilebilmeleri nedeniyle CO2 lazerleri özel bir yere sahiptir. Bu yüzden CO2 lazerinin tanıtımı ve uygulama alanları çalışma konusu olarak seçilmiştir. Üretilen lazer ışınının özellikleri ve çıkış güç değerlerine göre, lazer ışınının kullanılabileceği uygulama alanlarının seçiminin nasıl yapılabileceği gösterilmiştir. Endüstride CO2 lazeri en fazla mekanikte, matkap, madensel makaslar ve birçok aletin yerini almıştır. Çünkü lazer işim ile delme ve kesme işlemleri daha sistematik ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Lazer ışınıyla çok sert malzemelerin bile işlenmesi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Üretimde kalite ve standardizasyonun önem kazandığı günümüz şartlarında lazer teknolojisi çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan çalışmayla CO2 lazeri teknolojisinin önemi vurgulanmış ve bu teknolojiden en verimli ve yaygın biçimde yararlanılabilmesi için bu teknolojinin tanıtılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The invention of laser 42 years ago made lots of new scientific inventions possible. From this date, laser entered our daily life and has begun to be used commonly in many sectors of industry. As the inventions of new and more superior lasers are being developing, application fields of laser are rapidly broadening. Major sectors in which laser is used are material processing, electronics industry, flying industry and automotive industry. In this study, historical development of laser technology is examined, general laser theory and major laser types are described. Both high efficiency and high output power of CO2 lasers make it important in all laser types. Because of this, CO2 laser's theory and applications are chosen as the subject of this study. It is explained that how CO2 laser's applications can be chosen according to its laser beam properties and value of output power. In industrial applications, CO2 lasers took place of drill, shears and most of the other machines in mechanics. Because drilling and cutting processes can be done more systematically and more rapidly by using laser beam. It is very easy to process even very hard materials with laser beam. Today, because the standardization of processes and the quality of product are becoming more preferred, laser technology is getting more important. In this study, the importance of CO2 laser technology is emphasized and it is aimed to introduce this technology to use it more efficiently and widely.