Göller yöresinin sucul florasına katkılar
Contributions to flora of lakes environments
- Tez No: 128270
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lakes region, Eber Lake, Salda Lake, Beyşehir Lake, aqatic flora, systematic
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışmada Eber Gölü, Salda Gölü ve Beyşehir Gölü'nde yetişen makrofıtik sucul flora araştırılmıştır. İlgili alanlardan 2000-2002 yıllarında toplanan yaklaşık 1300 iletim demetli bitki örneğinin teşhisi sonucunda 47 familya ve 163 cinse bağlı toplam 276 takson tespit edilmiştir. Bu taksonların fitocoğrafi bölgelerine dağılımı aşağıdaki gibidir: Akdeniz elementi 45 (% 16.3), İran-Turan 31 (% 11), Avrupa- Sibirya 24 (% 8.6)dır. Bölgesi bilinmeyen taksonlar 35 (% 12.6), çok bölgeli taksonlar 131 (% 47.4) ve endemik taksonlar 21 (% 7.6)dir. B3 karesi için yeni kayıt 28 takson, C2 karesi için yeni kayıt 25 takson ve C3 karesi için yeni kayıt 59 takson tespitedilmiştir. İlgili alanlarda en çok takson içeren 10 familya ve cins sırasıyla şunlardır: Eber Gölü: Familyalar: Poaceae 6 (% 12), Apiaceae 5 (% 10), Asteraceae 5 (% 10), Fabaceae 4 (% 8), Brassicaceae 3 (% 6), Ranunculaceae 2 (% 4), Alismataceae 2 (% 4), Equisetaceae 1 (% 2), Caryophyllaceae 1 (% 2) ve Convolvulaceae 1 (% 2). Cinsler: Ranunculus 6 (% 10), Potamogeton 5 (% 8), Equisetum 2 (% 3), Alisma 2 (% 3), Senecio 2 (% 3), Myriophyllum 2 (% 3), Juncus 2 (% 3), Calamagrotis 2 (% 3), Apium 1 (% 1.6) ve Berula 1 (% 1.6). Salda Gölü: Familyalar: Poaceae 10 (% 20), Asteraceae 7 (% 14), Caryophyllaceae 5 (% 10), Brassicaceae 4 (% 8), Chenopodiaceae 3 (% 6), Scrophulariaceae 3 (% 6), Boraginaceae 2 (% 4), Fabaceae 2 (% 4), Papaveraceae 2 (% 4) ve Cyperaceae 2 (% 4). Cinsler: Centaurea 4 (% 6.6), Alyssum 3 (% 5), Teucrium 3 (% 5), Verbascum 3 (% 5), Salsola 2 (% 3.3), Cichorium 1 (% 1.6), Echinops 1 (% 1.6), Inula 1 (% 1.6), Taraxacum 1 (% 1.6), ve Xeranthemum 1 (% 1.6).Beyşehir Gölü: Familyalar: Poaceae 21 (% 16), Asteraceae 14 (% 10.6), Brassicaceae 13 (% 10), Fabaceae 9 (% 7), Caryophyllaceae 7 (% 5.3), Boraginaceae 6 (% 4.5), Apiaceae 6 (% 4.5),Lamiaceae 6 (% 4.5), Lythraceae 6 (% 4.5) ve Ranunculaceae 5 (% 4). Cinsler: Juncus 10 (% 0.5), Ranunculus 8 (% 0.4), Potamogeton 7 (% 0.35), Silene 5 (% 0.25), Trifolium 5 (% 0.25), Vicia 5 (% 0.25), Veronica 4 (% 0.2), Mope cur us 4 (% 0.2), Equisetum 3 (% 0.15), ve Anthemis 3 (% 0.15). Anafhtar kelimeler: Göller yöresi, Eber Gölü, Salda Gölü, Beyşehir Gölü, sucul flora, sistematik.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this study, macrophytic floras of Lake Eber, Lake Salda and Lake Beyşehir are researched. About 1300 plant specimens which were collected from the area between 2000 and 2002 years have been identified. In the end of study, 276 plant taxa belonging to 47 families and 163 genera were obtained. The distributions of species in the researched regions to phytogeographical regions and higher taxa are as follows: Mediterranean element 45 (% 16.3), Irano-Turanian element 31 (% 11), Euro-Siberian element 24 (% 8.6), taxa of unknown Phytogeographic region 35 (% 12.6), cosmopolitan 131 (% 47.4), and endemic 21 (% 7.6). As a new register, 27 taxa for square B3; 25 taxa for square C2 and 59 taxa for square C3 were found. The orders of ten families and genera involving the most taxa are these; Eber Lake: Families: Poaceae 6 (% 12), Apiaceae 5 (% 10), Asteraceae 5 (% 10), Fabaceae 4 (% 8), Brassicaceae 3 (% 6), Ranunculaceae 2 (% 4), Alismataceae 2 (% 4), Equisetaceae 1 (% 2), Caryophyllaceae 1 (% 2) and Convolvulaceae 1 (% 2). Genera: Ranunculus 6 (% 10), Potamogeton 5 (% 8), Equisetum 2 (% 3), Alisma 2 (% 3), Senecio 2 (% 3), Myriophyllum 2 (% 3), Juncus 2 (% 3), Calamagrotis 2 (% 3), Apium 1 (% 1.6) and Berula 1 (% 1.6). Salda Lake: Families: Poaceae 10 (% 20), Asteraceae 7 (% 14), Caryophyllaceae 5 (% 10), Brassicaceae 4 (% 8), Chenopodiaceae 3 (% 6), Scrophulariaceae 3 (% 6), Boraginaceae 2 (%> 4), Fabaceae 2 (% 4), Papaveraceae 2 (% 4) and Cyperaceae 2 (% 4). Genera: Centaurea 4 (% 6.6), Alyssum 3 (% 5), Teucrium 3 (% 5), Verbascum 3 (% 5), Salsola 2 (% 3.3), Cichorium 1 (% 1.6), Echinops 1 (% 1.6), Inula 1 (% 1.6), Taraxacum 1 (% 1.6), and Xeranthemum 1 (% 1.6).IV Beyşehir Lake: Families: Poaceae 21 (% 16), Asteraceae 14 (% 10.6), Brassicaceae 13 (% 10), Fabaceae 9 (% 7), Caryophyllaceae 7 (% 5.3), Boraginaceae 6 (% 4.5), Apiaceae 6 (% 4.5),Lamiaceae 6 (% 4.5), Lythraceae 6 (% 4.5) and Ranunculaceae 5 (% 4). Genera: Juncus 10 (% 0.5), Ranunculus 8 (% 0.4), Potamogeton 7 (% 0.35), Silene 5 (% 0.25), Trifolium 5 (% 0.25), Vicia 5 (% 0.25), Veronica 4 (% 0.2), Alopecurus 4 (% 0.2), Equisetum 3 (% 0.15), and Anthemis 3 (% 0.15).