Evolution of Bayramoğlu Suburban settlement within the context of development of Metropolitan Istanbul: 1955 - 1985
İstanbul Metropoliten kent gelişimi genel çerçevesinde Bayramoğlu Banliyö Yerleşmesinin gelişimi: 1955 1985
- Tez No: 12828
- Danışmanlar: PROF. DR. TANSI ŞENYAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel -Büyüme, Desantralizasyon, Kent- itici Faktörler, Banliyö-çekici Faktörler, Banliyöleşme, Amerikan Kentleri, istanbul, istanbul'da Desantralizasyon Süreci, Yazlık Yerleşmeler, ikinci Konut, Bayramoğlu, Urban Growth, Decentralization, Urban-pull Factors, Suburban-push Factors, Suburbanization, American Cities, Istanbul, Decentralization Process in Istanbul, Summer Vacation Homes, Second-Home, Bayr amog lu
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 541
Özet
Kentsel büyüme genel başlığı altında konut desantralizasyonu, başta Amerika olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde endüstriyel gelişme sürecinin doğurduğu bir olgudur. Bu, kent-itici ve banliyo-çekici faktörlerin de etkileşimiyle metropoliten kent sınırları dışında ama bu kente güçlü bir ulaşım ağı ile bağlı banliyöler şeklinde kendini göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerdeki banliyöleşme olgusuna bakıldığında, örneğin istanbul'da ekonomik iniş çıkışlar gibi birtakım farklı girdilerin de sürece katılımıyla konut de santralizasyonunun çok değişik bir gelişim gösterdiği gözlenmektedir. Bu kapsamda istanbul'da banliyö oluşumu, sosyal, ekonomik ve endüstriyel gelişmelere paralel olarak kendi içinde de dalgalanmalar yaşayan istanbul elit zümresinin mekansal kimlik arayışından öteye gidememiştir. Zamanla orta tabaka bu alanlara yayılmaya başladığında ise, bu yerleşmeler banliyö niteliklerini tümüyle kaybederek kentsel nitelikler kazanmaya başlamışlardır. Bu genel çerçeve içinde Bayramoğlu 1955-1960 yılları arasında yeni gelişmeye başlayan elit-yönetici zümrenin toplumdaki yerini mekana yansıtma arayışı sonucu istanbul'a yazlık banliyö olarak gelişmiş ve 1970 'leri izleyen farklı de santralizasyon politikaları ile hızlı bir çöküş yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Residential decentralization under the general heading of urban growth is a fact that has been arisen of the industrial developmant process in all developed countries, specifically in the United States. This, together with the effects of urban-push and suburban-pull factors, shows itself as "suburbs' that are outside the limits of metropolitan area but linked to it by a strong transportation network. However when residential decentralization in developing countries, for instance in Istanbul is reviewed it is seen that a very different structure with also the effects of some other inputs such as economical fluctuations, adjoining the process, has been observed. In this respect, formation of suburbs in Istanbul has not reached beyond the search of elite society for a spatial identity who meet turbulances in itself in compliance with the social, economic and industrial developments. It has been noticed that middle-class of Istanbul have spread out to peripheral areas within a period giving the urban qualification to suburbs but making them to lose all their suburban characteristics. Within this general framework, Bayramoglu developed as a seasonal suburb of Istanbul in accordance with the seek of newly emerging elit managerial class for a space to reflect their social status on in 1955-1960 and lived a rapid deteoration based on the differentiated decentralization policies following 1970s.