Gisela 5 kiraz anacının yeşil çeliklerle çoğaltılması
Propagation of gisela 5 with softwood cuttings
- Tez No: 128292
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ATİLLA AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, yazlık çelik, çoğaltma, Gisela-5, çelik alma zamanı, ortam, IBA, Sweet Cherry, Propagation, Summer cuttings, Gisela-5, media, IBA, timing of cuttings
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu araştırma Gisela-5 kiraz anacının köklenme yeteneği üzerine, çelik alma zamanı, köklendirme ortamı ve farklı IBA hormon dozlarının etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. 13 Temmuz ve 14 Ağustos olmak üzere iki farklı dönemde alınan yeşil çelikler IBA' nın 0, 5.000, 10.000 ppm, 15.000 ppm ve 20.000 ppm dozlarıyla uygulandıktan sonra perlit, pomza ve hidroponik kültür ortamından oluşan köklendirme ortamlarına dikilmişlerdir. Araştırmada, şişleme üniteli ve sıcaklık kontrollü plastik sera koşullarında köklenen çeliklerde çeliklerin köklenme oranları (%), çeliklerin canlı kalma oranlan (%),kallüslenme oram (%), kök uzunluğu (cm), kök sayısı (adet) saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında Gisela- 5 kiraz anacının yeşil çeliklerinin en yüksek köklenme oram 13-Temmuz'da alman hidroponik kültür ortamına aktarılan 5.000 ppm IBA ile muamele edilmiş çeliklerde % 98,33 olarak belirlenmiştir. Gisela-5 yeşil çeliklerinin köklenme oram %98,33 ile % 18,67 olarak gerçekleşmiştir. Tüm uygulama faktörleri altında en iyi köklenme oram % 79,24 ile, Temmuz döneminde alman perlit ortamına dikilen ve 5.000 ppm IBA uygulaması yapılmış çeliklerde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been carried out to determine the effect of cutting time, rooting media and different dosage of IB A treatment on rooting ability of Gisela-5. Softwood cuttings of Gisela-5 which were taken in 13 July and 14 August, were treated with IBA at the doses of 0, 5.000, 10.000, 15.000 and 20.000 ppm. Subsequently, They were planted into 3 different rooting media which were agri- perlite, pumice and hydroponic culture in mist propagation unit under plastic house condition. At the end of the trial, percentage of survival cuttings, percentage of rooting ability, avarege of root number in each cuttings and avarege of root length were evaluated. Finally, Softwood cuttings of Gisela 5 were propagated with the best percentage of % 98,33 with 5.000 ppm EBA treatment into hydroponic culture and 13 July cuttings time. The avarege rooting percentage was changed between % 98,33 and % 18,67. Under all applications, The best rooting percentage has been obtained in July, perlite media and 5.000 ppm IBA treatment.