M 9, MM 106 ve gisela-5 klonal anaç çeliklerinin hidroponik ve sisleme sisteminde köklendirilmesi üzerine IBA (indol bütirik asit) ve Fe (demir) uygulamalarının etkileri
Effect of IBA (indole-3-butyric acid) and Fe(iron) on the rooting of M 9, MM 106 and gisela-5 rootstock cuttings, using of hydroponic and mist system
- Tez No: 128831
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜCAHİT TAHA ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma anacı, kiraz anacı, çelikle çoğaltma, köklenme, hidroponik sistem, şişleme sistemi, Apple rootstock, cherry rootstock, cutting propagation, rooting, hydroponic system, mist propagation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi M 9, MM 106 ve Gisela-5 Klonal Anaç Çeliklerinin Hidroponik ve Şişleme Sisteminde Köklendirilmesi Üzerine IBA (İndol Bütirik Asit) ve Fe (Demir) Uygulamalarının Etkileri Ferhan KÜÇÜKBASMACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA 2002, 48 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Fevzi M. ECEVİT Prof. Dr. Zeki KARA Yrd. Doç. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA Bu araştırmada bodur M 9 ve yan bodur MM 106 elma klon anaçları ile bodur Gisela-5 kiraz klon anaçlarının yeşil çeliklerinin hidroponik sistemde ve şişleme ünitesinde köklenme kabiliyetlerinin ve bitki büyüme düzenleyicilerden EBA'nın ve besin elementlerinden Fe'nin kök oluşumu üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 23 Mayıs tarihinde stool-bed sistemi ile çoğaltılan elma anaçları ile 1 yaşlı Gisela-5 kiraz anaçlarının uç sürgünlerinden alınan yeşil çelikler 0, 1000, 2000 ppm IBA uygulandıktan sonra, şişleme ünitesine perlit ortamına dikilmiştir. Hidroponik sistemde ise kontrol, 50 ve 100 ppm IBA ve demir selatin iki ayrı formunu içeren solüsyonlar içerisinde çeliklerin 0,5 cm'lik bazal kısımları temas edecek şekilde sabitlenmiştir.Araştırma sonucunda hidroponik sistemde çeliklerin köklenme yüzdesi istatistik analize tabi tutulacak kadar yüksek seviyede gerçekleşmemiştir. Şişleme sisteminde en yüksek köklenme oranı %72,22 ile Gisela-5 kiraz anacında gerçekleşmiştir. Bunu sırasıyla MM 106 (%63,88) ve M 9 (%22,22) elma anaçları takip etmiştir. Hidroponik sistemde Docto-fer uygulamasının kök oluşumunu teşvik ettiği gözlenmiştir. Şişleme sisteminde M 9 anacında 1000 ppm IBA, MM 106 ve Gisela-5 anaçlarında ise 2000 ppm IBA uygulamasının köklenmeyi artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis Effects of IB A (Indole-3-Butyric Acid) and Fe (Iron) on the Rooting of M 9, MM 106 and Gisela-5 Rootstock Cuttings, Using of Hydroponic and Mist Systems Ferhan KÜÇÜKBASMACI Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Science Department of Horticulture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA 2002, Page: 48 Jury: Prof. Dr. Fevzi M. ECEVİT Prof. Dr. Zeki KARA Asst. Prof. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA The purpose of this resarch was to obtain rooting ability of M 9 dwarfing and MM 106 semi-dwarfing apple rootstocks and Gisela-5 cherry rootstock and determining of the effects of some plant growth regulators on root formatioa By this aim, green cuttings taken from apical shoots of apple rootstocks in stool-bed layering system and one-year-old Gisela-5 cherry rootstocks, were planted into perlit media in the mist units by using IBA (0, 1000 and 2000 ppm) in 23rd May. As to hydroponic system, 0.1 cm bazal parts of green cuttings were fixed in IBA (0, 50 and 100 ppm) and Fe-EDTA (in two different forms). At the end of the study, the highest percentage of root formation was obtained from the cuttings of Gisela-5 cherry rootstock (72,22%), MM 106 (63,88%) and M 9 (22,22%) apple rootstocks respectively. In hydroponic culture, the percantage of rooted cuttings was not so high as statistically significant.IV On the other hand, it is determined that Fe-EDTA (Docto-fer) application supported the cuttings for rooting in hydroponic culture. In mist units, application of IB A (at 1000 ppm) improved the rooting percentage of M 9 apple rootstock, while 2000 ppm IB A was the best for both MM 106 apple and Gisela-5 cherry rootstocks.