Dokuma makinelerinde dokuma ipliklerinin kayıplarının incelenmesi ve mukavemetlerinin artırılması
Examining of weaving yarn loses and increasing its resistances at weaving machines
- Tez No: 128345
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma makineleri, iplik, verim, Weawing machine, yarn, efficiency
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışmada dokuma işlemi sırasında meydana gelen her duruş kaliteyi ve verimi olumsuz etkilediğinden duruşlara sebep olan etkenler üzerinde durulmuştur. Dokuma makinelerinde dokunabilirliği etkileyen tezgah parametreleri incelenmiş, dokuma öncesi çözgü hazırlama işlemi ve haşıl işleminin kopuşlara etkisi belirtilmiştir. Dokuma hazırlık işlemleri sırasında iplik mukavemet ve uzama değerlerinde meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Farklı makine hızlarında aynı özellikteki kumaşlarda oluşan çözgü ve atkı kopuşları ve verim ilişkisi incelenmiş. Makine hızının dokunabilirliğe etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuçta ise tüm bu değerler incelenerek meydana gelen değişmeler istatiksel (varyans analizi) olarak ele alınıp değerlendirilmiş ve çıkan sonuçlarla ilgili öneri ve görüşler bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work; the factors causing loom- stops are investigated because it's known that each stop durign weawing causes defects on fabric and decrase in loom productivity. The loom parameters affecting the weawing processes on weawing machines are investigated. The influences of the warping and sizing processes on the warp treatment breakages during weaving are also presented in this work. During warping process and after weawing process, the changes of the yarn tenacity and elongation are investigated. The warp and weft yarn breakages and the loom performance are investigated on. In this study, the relationship between the machine speed and machine efficiency was also investigated by weaving the same fabrics (patterns) in different speeds. The fabrics that have the same structural properties but weawed on different speeds. So that, the effects of loom speed on weawing is tried to explained.