Ne+H2+ inelastik saçılmasının zamana bağlı kuantum metodu ile incelenmesi
The Investigation of the Ne+H2+ inelastic scattering with time dependent quantum method
- Tez No: 128351
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KÖKCE, PROF. DR. FAHRETTİN GÖĞTAŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: İnelastik saçılma, Hamiltonyen operasyonu, uyarılma ihtimalleri, Inelastik Scattering, Hamiltonian Operation, Transition Probabilities. m
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada Göğtaş ve Balint-Kurti tarafından geliştirilen zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu, üç boyutta Ne + H^iv, j) - » Ne + H2 {v', j') inelastik saçılma problemine uygulandı. Bu amaçla ilk bölümde atom-molekül, molekül-molekül etkileşmeleri ve bu etkileş meler için geliştirilen Klasik, Yarı-Klasik ve Kuantum Metotlarına kısaca değinildi. ikinci bölümde zamana bağlı Schrödinger denkleminin genel çözümü, zamana bağlı yayılım metotları, Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerindeki etkisinin hesaplanması için kullanılan Fourier Dönüşüm ve Kesikli Değişken Gösterimi teknikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Ne + H^iv, j) - » Ne + H^iv', f) inelastik saçılma problemi üç boyutta ele alınarak, Hf molekülünün v = 0,j = 0,1,2 kuantum durum larından bütün uyarılmış kuantum durumlarına olan geçiş ihtimaliyetleri hesap landı. Son bölümde ise sonuçlar kuantum mekaniksel açıdan değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the time-dependent wave packet method developed by Goğtaş and Balint-Kurti has been applied to three dimensional Ne + H^iv.j) - >. Ne + H2W1J') inelastic sccatering. In chapter 1, the interactions between atoms and molecules, and molecule- molecule are investigated using classical, semi clasaical and quantum methods developed for these interactions. In chapter 2, the solution of the time-dependent Schrödinger equation has been described. For this reason, the time-dependent propagation methods, the oper ation of the Hamiltonian operator on the wave function, the Fourier Transform and Discrete Variable Representation techniques have been disscussed in details. In chapter 3, the Fourier Grid Method has been applied to Ne + H^iv.j) - » İVe + Hfiv'jj') inelastic scatterin for v = 0,j = 0,1,2 and state-to-state and state-to-all transition probabilities have been calculated while the results have been evaluated in last chapter.