Mısır ve buğday silajlarında bakteriyal inokulant kullanımının silaj fermentasyonu, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirliği üzerine etkileri
  1. Tez No: 128460
  2. Yazar: EKİN SUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL FİLYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakteri inokulantları, Enzim, Fermantasyon, Aerobik stabilite, In situ rumen parçalanabilirliği, Lactic acid bacterial inoculants, Enzyme, Fermentation, Aerobic stability, In situ rumen degradability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Mısır ve Buğday Silajlarında Bakteriyal İnokulant Kullanımının Silaj Fermantasyonu, Aerobik Stabilite ve Rumen Parçalanabilirliği Üzerine Etkileri Bu çalışma laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının mısır {Zea mays) ve buğday (Triticum vulgaris) silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlik özelliklerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan mısır ve buğday hamur olum döneminde hasat edilmiştir. LAB inokulantı olarak P-1188 (Pioneer®, USA), LAB-enzim inokulantı olarak ise Maize-AII (Alltech, UK) ve Sill-AII (Alltech, UK) kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 1.5x1 06 cfu/g düzeyinde katılmışlardır. Mısır ve buğday yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan özel anaerobik kavanozlara (Le Parfait, France) silolanmıştır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8, 15 ve 50. günlerde her gruptan 3'er kavanoz açılarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda (50. gün) açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmış ve aynı silajların rumen parçalanabiliriik özellikleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda LAB inokulantı kullanımı, mısır silajının fermantasyon özelliklerini önemli düzeyde etkilememiştir (P>0.05). LAB-enzim inokulantı kullanımı ise mısır silajlarının laktik asit ve nötr deterjanda çözünmeyen lif içeriklerini düşürürken, asetik asit içeriklerini artırmıştır (P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Bacterial Inoculants on The Fermentation, Aerobic Stability and Rumen Degradability of Maize and Wheat Silages This study was carried out to determine the effects of lactic acid bacterial (LAB) inoculants on the fermentation, aerobic stability and in situ rumen degradability of maize (Zea mays) and wheat (Triticum vulgaris) silages. Maize and wheat were harvested at dough stage of maturity. In the research, P-1188 (Pioneer®, USA) was used as LAB inoculant, Maize-All (Alltech, UK) and Sill-All (Alltech, UK) were used as LAB-enzyme inoculants. Inoculants were applied to silage 1.Sx106 cfu/g levels. Maize and wheat were ensiled in 1.5 liter special anaerobic jars (Le Parfait, France), equipped with a lid that enables gas release only. Three jars from each group were sampled for chemical and microbilogical analyses on days 2, 4, 8, 15, and 50 after ensiling. At the end of the ensiling period (50 day) silages subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition rumen degradability characteristics were determined. Consequently LAB inoculant did not effect fermentation characteristics of maize silage (R>0.05). However LAB-enzyme inoculant decreased lactic acid and neutral detergent fibre and increased acetic acid levels of maize silages. LAB-enzyme inoculant did not effect other characteristics of maize silages. LAB and LAB-enzyme inoculants improved the fermentation characteristics of wheat silages, resulted in a faster decrease in pH, higher lactic acid production (P0.05).