Örme mamüllerinin terbiye işlemleri ile kumaş stabilitesinin arttırılması üzerine bir araştırma
A Study about the dimensional stability of knitted fabrics with finishing processes
  1. Tez No: 128471
  2. Yazar: ASIM DAVULCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN ANİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boyut Stabilitesi, Relaksasyon Çekmesi, Sanfor, Örme Kumaş, Dimensional Stability, Relaxation Shrinkage, Sanfor, Knitted Fabric
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Son yıllarda tüketici isteklerinde ortaya çıkan değişimlere bağlı olarak, örme mamullerin kullanım alanı artmıştır. Tüketicinin kalite bilmemin artması ile örme mamullerde yıkama sonrası boyutsal stabilite önemli bir kalite parametresi haline gelmiştir. Bu çalışmada, pamuklu örme mamullerin boyutsal stabilitesine etki eden faktörler belirlenerek, bu faktörlerin etkileri incelenmiştir. Kurutma ve sanfor makinası parametrelerinin pamuklu örme mamullerin boyutsal stabilitesine etkileri görmek amacı ile süprem ve pike kumaşlarla çalışmalar yapılmıştır. En iyi örme mamul stabilitesi için uygun makina parametreleri belirlenerek, örme mamullerin boyutsal stabilitelerini sağlamak için çözüm önerileri ve çözüm metodları geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, knitted fabrics are used more widely in parallel with changing customer expectations. Dimensional stability of knitted fabrics after washing process has become an important quality parameter because customers are getting more concious of quality than it used to be. At the outset, the parameters that affect dimensional stability of cotton knitted fabrics are deternined and the effects of these factors are examined. Suprem and lacost fabrics were used in order to understand effects of stenter and sanfor machine parameters to the dimensional stability of cotton knitted fabrics. To obtain the best dimensional stability in cotton knitted fabrics, machine parameters affecting the dimensional stability are determined and some suggestions are made to improve the dimensional stability of knitted fabrics.