Kestane ağacının (Castanea sativa mill. ) kimyasal analizi
Chemical analysis of chestnut (Castanea sativa mill. )
- Tez No: 128541
- Danışmanlar: PROF. DR. HARZEMŞAH HAFIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kestane, Castanea sativa Mill, Diri odun, Öz odun, Kabuk, Ekstraktifler, çözünürlük, Chestnut, Castanea sativa Mill, Sapwood, Heartwood, Bark, Extractives, solubility
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KESTANE AĞACININ (Castanea sativa mili.) KİMYASAL ANALİZİ Özge KINDIR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Harzemşah HAFIZOĞLU Ekim 2002, 122 sayfa Bu çalışmada, Marmara ve Batı Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin iki farklı bölgesinden alman Anadolu kestanesi {Castanea sativa) türü ağaç örneklerinin diri odun, öz odun ve kabuk kısımlarının kimyasal analizleri yapılmış ve analiz sonuçlan, tek bir bölgeden alman ağaç örnekleri arasında ve farklı bölgelerden alman ağaç örnekleri arasında, karşılaştırılmıştır. Kimyasal analiz kapsamında; örneklerin hücre çeperi bileşenlerinin oranlan, farklı organik çözücülerdeki çözünürlükleri tespit edilmiş, ayrca öz odun ve kabuk örneklerinin lipofilik ve hidrofilik ekstraktifleri izole edilerek, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GS-MS) birleşik sisteminde analiz edilmişlerdir. Marmara bölgesinden alman ağaç örneklerinin öz odun kısımlarının lipofilik ekstraktının sabunlaşan fraksiyonunda en fazla miktarda bulunan bileşiğin Tetracosanoik asit (%22,78) olduğu belirlenmiştir. Marmara bölgesinden alınan ağaç örneklerinin kabuk kısmılarının lipofilik ekstraktırun sabunlaşan fraksiyonunda en fazla miktarda bulunan bileşiğin suberinik asit (%21,19) olduğu ^ISlIAH^^ *******ÖZET (devam ediyor) ve Batı Karadeniz bölgesinden alınan ağaç örneklerinin kabuk kısımlarının lipofilik ekstraktının sabunlaşan fraksiyonunda en fazla miktarda bulunan bileşiğin ise oktadekadienoik asit (%31,54) olduğu belirlenmiştir. Tüm sabunlaşmayan (nötral) fraksiyonlarda en fazla miktarda bulunan bileşiğin sitosterol olduğu ve sitosterolön bu nötral fraksiyonlardaki oranlarının; Marmara bölgesinden alınan ağaç ömelderinin öz odun kısımları için % 11,36, kabuk kısımları için % 23,88 ve Batı Karadeniz bölgesinden alman ağaç örneklerinin kabuk kısımları için %21,28 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis CHEMİCAL ANALYSIS OF CHESNUT, Castanea saliva Mill Özge KINDIR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Industry Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Harzemşah HAFIZO?LU October 2002, 122 pages. In this study, chemical analyses of sapwood and bark parts of Anatolian Chestnut's tree samples taken from Marmara and Western Blacksea, two different regions of Turkey, have been carried out and the analysis results of the sample taken from a region and taken from two different regions were compared. During chemical analysis cell wall components' proportions of the samples were determined, also lipophilic and hydrophilic extractives of heartwood and bark samples were isolated and analyzed in the united system of gas chromatography- mass spectrometry (GS-MS). The highest amount of the component existing in the saponifable fraction of the lipophilic extract of the tree samples' heartwood parts taken from the Marmara Region was found be tetracosanoic acid (22,78 %). The highest amount of the component existing in the saponifable fraction of the lipophilic extract of the tree samples' bark parts taken from the Marmara Region was found to be suberinic acid (21,19 %) and the highest amount of the component existing in theABSTRACT (continued) saponifable fraction of the lipophilic extract of the tree samples' bark parts taken from the Western Blacksea Region was found to be octadecadienoik acid (31,54 %). The highest amount of the component existing in all unsaponifable (neutral) fractions was found to be sitosterol and the sitosterol proportion in these neutral fractions was determined to be 11,36 % for the heartwood parts of the tree samples taken from the Marmara Region, 23,88 % for the bark parts and 21,28 % for the bark parts of the tree samples taken from the Western Blacksea Region.