Sürdürülebilirlik kavramı ve Bartın belediye sınırları içinde sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yaşam kalitesini yükseltme çalışmalarının değerlendirilmesi
A Research and valuation of the concept of sustainability and improving of living quality of the direction of the principle's sustainability in the municipality in Bartın
  1. Tez No: 128540
  2. Yazar: MELTEM KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Bartın Belediyesi, doğal ve kültürel kaynaklar, yaşam kalitesi, sustainability, Bartm municipality, natural and cultural resources, quality of life or standard of living
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMI VE BARTIN BELEDİYE SINIRLARI İÇİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ DOĞRULTUSUNDA YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTME ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Meltem KARADENİZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sümer GÜLEZ Aralık 2002, 135 sayfa İnsan ve çevre ilişkileri, ilk insandan günümüze kadar çeşitli boyutlarda ve biçimlerde süregelmektedir. İnsanların çeşitli etkileriyle karşı karşıya bulunan tüm canlı ve cansız varlıklar çevre kapsamı içinde değerlendirilmektedir. Bu etkiler, ağırlıklı olarak insanların doğal ve kültürel kaynaklan tüketmeleriyle oluşmaktadır. Bu tüketimler sonucunda bir yandan daha fazla çevre sorunları ortaya çıkmakta, diğer yandan da ortaya çıkan bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda büyük tartışmalar yaşanmaktadır. Bu tartışmalar sonucunda çevrenin mÖzet (devam ediyor) ve insanlığın gelecekte karşılaşacağı önemli sorunlar çeşitli verilerle ortaya konulduktan sonra; çevrenin geleceği konusunda bugünün doğal ve kültürel kaynaklarının korunması, yönetilmesi ve daha sonraki nesillere aktarılması için devamlılığının sağlanması amacıyla“Sürdürülebilirlik”kavramı kabul edilmiştir. Sürdürülebilirlik kavramının kabul edilmesi ile birlikte kentler belirli kimlik kazanmıştır. Bu kimlik çerçevesinde kentlerde, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yaşam kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarında kentin kalkınma ve ekonomi politikaları, istihdam özellikleri ile birlikte sosyal özellikleri oluşturan sağlık, eğitim, alt yapı, tarihî-kültürel değerleri önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Batı Karadeniz Bölgesinde denizden 12 km içerde kurulmuş olan tarihî ve kültürel zenginlikleri ile 5000 yıllık tarihî geçmişe sahip Bartın ili belediye sınırlan araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bartın; ırmağı, tarihî evleri, Şadırvan, Çağlayan, hamamı, hanları gibi tarihsel değerlere sahip, geleneksel yapısını büyük ölçüde korumuş önemli kentlerden biridir. Fakat zaman içinde kentin doğal ve kültürel değerleri yanlış uygulama ve kullanımlar sonucu kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yaşam kalitesinin artırılması çalışmalarının yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kentin geleceği açısından doğal ve kültürel kaynakların devamlılığı büyük ölçüde önem taşımaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmada, kentte sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yaşam kalitesinin yükseltilmesine kaynak oluşturan doğal ve kültürel değerler, koruma-kullanma dengesi içinde incelenmiş ve gelecek nesillere aktarımının sağlanması yönünde çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, alanın doğal ve kültürel değerleri; anket çalışması, uzmanlarla yapılan yüz yüze görüşmeler, çeşitli kişilerden ve kurumlardan elde edilen yazılı- ıvÖzet (devam ediyor) sözlü bilgiler ile alanda yapılan gözlemler ışığında incelenmiştir. Bu değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda Bartın Belediye sınırlan içinde çeşitli kurumlarca yapılan yaşam kalitesini artırma çalışmaları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, kentte yaşayan halkın sorunlarının saptanması amacıyla gerçekleştirilen anket sonucu değerlendirilmiş, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilen yaşam kalitesini yükseltme çalışmalarının kentteki etkileri saptanmıştır. Görsel kirlilik, hızlı kentleşme, tarihî-kültürel değerlerin kaybı, katı atık sorunu, alt yapı eksikliği gibi olumsuz etkenler ile ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel olmak üzere olumlu etkenler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda kentin yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ilgili kamu kuruluşları, Bartın Belediyesi ve Sivil Toplum Örgütleri'nin yapması gereken çalışmalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. ScThesis A RESEARCH AND VALUATON OF THE CONCEPT OF SUSTAINABILITY AND IMPROVING OF LIVING QUALITY OF THE DIRECTION OF THE PRINCIPLE'S SUSTAINABILITY IN THE MUNICIPALITY IN BARTIN Meltem KARADENİZ Zonguldak Karaelmas University Graduate school of Natural and Applied Sciences Deparment of Landscape Architecture Thesis Advisor: Prof. Dr. Sümer GULEZ December 2002, 135 pages The relations of people and environment have been continued in different dimension from pass to today. The concept of environment is covered that plants, animals which are faced with humanity's impact. As heaviness, they consume natural and cultural resources by human kind that cause of a lot of environmental problems. The following matter is how to solve the problem. For the conservation of natural and cultural resources, the future of environment, management VIABSTRACT (continued) resources and also to pass next generation is accepted the concept of sustainability. With this accept, the cities where the people live have got a special identity. The direction of the principle's sustainability, social conditions of the city with developing and economic policy, employment, education, health, historical and cultural heritage will be important around the cities identity in improving of living conditions. In this study, Bartm where established from 12 kilometers of sea in West Black Sea with historical and cultural riches, has historical background for 5000 years is chosen as a research field. Bartm has a river also a lot of historical houses, Şadırvan, Çağlayan, a Turkish bath, a caravansary as historical values was conserved traditional construction. But from time to time all values take a risk to destroy in wrong practice and using. For this reason, it is need to work of improving of standard of living in the light of the direction of principle's sustainability. The aim of this study is how to pass all this values to next generation that is tried to find a realistic solution and suggestion. For this, It is used several methods like inquiry, expert opinion, observation and also some works of Bartm Municipality. All knowledge are mixed and both negative result as pollution, solid waste and positive result as economic, social and environmental effect are valued. It is suggested what Governmental organization as public sector, Bartm Municipality and non-governmental organization should do.