Derişik endüstriyel atıklarda CaSO4 çözünürlüğüne ortak olmayan iyon etkisinin incelenmesi
Incommon ion effect to CaSO4 solubility in industrial concentrated wastewater
  1. Tez No: 128557
  2. Yazar: HİKMET YUNT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET KADIRGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfat giderme, ortak olmayan iyon etkisi, iyonik güç, kalsiyum sülfat, çözünürlük. vıı, Sulfate removal, incommon ion effect, ionic strength, calcium sulfate, solubility
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Sülfat endüstriyel atık sularda arıtılması gereken bir kirlilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Sülfat arıtım yöntemleri araştırılmış gerek uygulanabilirliği gerekse maliyeti açısından en uygun arıtım yönteminin kimyasal çöktürme olduğu görülmüştür. Bu çalışmada, sülfat arıtımı için kalsiyum bileşikleri ile çöktürme yöntemi ekonomik olması sebebiyle tercih edilmiştir. CaSCVın çözünürlük çarpımı çok küçük değildir. CaSCVın saf sudaki doygun çözeltisinde başka hiçbir iyonun bulunmadığı durumda bile aktivite katsayısı l'den oldukça küçüktür. Saf suda çözündüğü durumda bile aktivite katsayısı 1 alınamadığı gibi De-Bye Hückel bağıntısı ile bile hesaplanamaz. Endüstriyel atıksuların arıtımı işleminde ortamda aktivite katsayısını daha da düşürecek değişik iyonlar vardır. Gelişmiş De-Bye Hückel bağıntıları dahil literatürde bulunan hiçbir teorik bağıntı bu nispeten yüksek iyonik güce sahip konsantrasyonlarda geçerli değildir. Bu durumda ilk akla gelen arıtma işlerinde bir rehber olması için çözünürlüğün iyonik güçle nasıl değiştiğini gösteren çalışmalar yapmaktır. Ancak görülmüştür ki aynı iyonik güce sahip olunması durumunda bile çözünürlük ve dolayısıyla sülfatın hangi dereceye kadar antılabileceği iyonların türüne göre değişir. Bu sebeplerden dolayı farklı iyonların bulunduğu örnekler için çözünürlüğün deneysel olarak bulunması gereklidir. Bu çalışmada; farklı iyonların varlığının CaSC>4 çözünürlüğüne etkilerini inceleyen bir literatür çalışması yapılmıştır. Sülfat içeren sanayi atıklarında çok sık rastlanan sodyum katyonunun varlığında deneysel olarak kalsiyum sülfatın çöktürülerek arıtılması incelenmeye çalışılmıştır. Olayın kinetik yanı ile ilgilenilmemiş, denge oluşana kadar beklenilmiştir. Çöktürme maddesi olarak kalsiyum karbonat kullanılmış, daha ileri arıtım için kireç ve kalsiyum nitrat tuzundan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sulfate is an important parameter that is necessary to removal in the wastewater. In this study is investigated sulfate removal methods. Due to cost and feasibility chemical precipitation is preferred. For the precipitation is used calcium compounds because is cheaper. This study aims to investigate the experimental bases of sulfate removal by chemical precipitation using calcium. Chemical precipitation is based on the formation of sulfate salts of limited solubility. CaSC>4 has a relatively high solubility. When CaS04 is precipitated in pure water activity coefficient lower one. In this case we can not use known correlations because the source of sulfate in many of these industrial processes are highly concentrated batch or flows in terms of sulfate. In case having the same ionic strength, degree of solubility is connected to be contained ions. In this case we have to find the solubility as experimental for each different wastewater samples. In this study we tried to precipitate in water contained H2SO4 and Na2SC«4, used CaCC«3, CaO and Ca(N03)2.