Yanma ürünü gazların incelenmesi yoluyla kömürün kendiliğinden yanmaya yatkınlığının saptanması
The Determination of spontaneous combustion liability of coal by the investigation of combustion gases
  1. Tez No: 128556
  2. Yazar: NERGİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DİDARİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, kendiliğinden yanma, tutuşma noktası, yanma gazlan, gaz kromatografi, Coal, spontaneous combustion, crossing-point, gases of combustion, gas chromatography
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
ÖZET Doktora Tezi YANMA URUNU GAZLARIN İNCELENMESİ YOLUYLA KÖMÜRÜN KENDİLİĞİNDEN YANMAYA YATKINLIĞININ SAPTANMASI Nergiz ŞAHIN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Vedat DİDARİ Şubat 2002, 271 sayfa. Bu çalışma, yanma ürünü gazların incelenmesini kapsamaktadır. Kömürün oluşumu ve bileşenleri tanımlanmış, kömürün kendiliğinden yanması ve erken tesbiti açıklanmıştır. Daha sonra, kendiliğinden yanma seti ve gaz kromatografi tanıtılmıştır. 6. Bölümde örnekleme yapılan müesseseler ile örnekleme çalışmaları anlatılmıştır. ıııÖZET (devam ediyor) Laboratuvar çalışmaları, TTK Karadon (Çay, Sulu, Acılık damarlarından), Kozlu (Büyük, Acılık, Çay damarlarından) ve Amasra (Çınarlı damarından) Müesseselerinden alınan örnekler üzerinde“ tutuşma sıcaklığı tekniği”esas alınarak yapılmıştır. Kendiliğinden yanma deneyleri devam ederken gaz analizleri de gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçlarından elde edilen gaz analizi verilerinin sıcaklıkla değişimleri istatistiksel olarak incelenmiştir. Bütün bu çalışmaların ışığında elde edilen sonuçlara göre; yanmaya yatkın olan kömür damarında çıkan gaz türü az olmakla birlikte çıkan gaz miktarı fazla olmaktadır (Amasra Çmarlı daman). Karbonmonoksit gazı yüzde seviyelerinde çıkmakla birlikte duraylı bir ilerleme göstermektedir ancak bazı damarlarda yanmadan çok sonra çıkmaktadır. Ayrıca karbonmonoksit gazının, kömürün tutuşma sıcaklığı düşük olduğu takdirde başka gazlardan da (etilen, propilen) etkilendiği tespit edilmiştir. Metan, etan gibi alkan grubu gazlar düşük sıcaklıkta çıkmakta ve sıcaklık artışı ile artmaktadır. Propan, 2,2 di metil propan ve etan gazlarının sıcaklıkla değişiminin polinom olduğu (2. dereceden ve 3. dereceden regresyon denklemi ile tanımlandığı) durumlarda gaz oranlarının değerlendirilmesinin daha sağlıklı olduğu da istatistiksel olarak belirlenmiştir. Etilen, propilen, izo-bütan, trans 2 büten, cis 2 büten ve cis 2 penten gazlan ise yüksek sıcaklıklarda duraylı olmaktadırlar. Dolayısıyla bu gazların yanmanın hangi aşamada olduğunun bir göstergesi olabileceği söylenebilir. Sonuç olarak, karbonmonoksit gazı ile Cı-Cg alkan grubu gazlann, 2,2 di metil propan ve 1 -penten gazlannın değerlendirilmeye alınmasının erken tespit çalışmalanna yarar sağlayacağı söylenebilir. Gaz oranlarının da değerlendirilmesi sürekli gözlemleme çalışmalannda yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE DETERMINATION OF SPONTANEOUS COMBUSTION LIABILITY OF COAL BY THE INVESTIGATION OF COMBUSTION GASES Nergiz ŞAHİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Vedat DİD ARİ February 2002, 271 pages. In this study gaseous combustion products have been investigated. ConstituenTs, formation spontaneous combustion of coal and its early detection have been explained. Then, laboratory sets of spontaneous combustion and gas chromatography have been introduced. In the 6 th chapter, sampling places and strategy have been explained. Laboratory studies, based on“crossing point”technique have been carried out on the coal samples which were taken from Karadon Colliery (Çay, Sulu and Acılık seams), Kozlu Colliery (Büyük, Acılık and Çay seams) and Amasra Colliery (Çınarlı seam) of Turkish Hardcoal Enterprises (TTK).ABSTRACT (continued) Combustion gases have been analysed during the spontaneous combustion test. The relation between the combustion gases and temperature has been investigated statistically. The results obtained in these studies show that, small quantity of gases occur in great amounts during the tests related to the coal samples liable to spontaneous combustion. Carbon monoxide has been advanced stable at the percent level, but it has been detected quite late in combustion in some seams. Carbon monoxide has been effected by other gases (ethylene, propylene) where the crossing point of coal is low. Gases in alcane group such as methane, ethane occur at low temperature and increase with temperature. To use the ratios of gases statistical is safer when the quantity/temperature relations of propane, 2,2 dimethyle propane and ethane gases are polynome (2. degree and 3. degree regression model). Ethylene, propylene, iso-butane, trans 2 butene, cis 2 butene and cis 2 pentene gases have become stable at the high temperature. Therefore, it could be said that these gases are a sign which shows in which level is the combustion. The results show that; to evaluate the Ci-Co alcane groups gases, 2,2 dimethyl propane and 1 -pentene gases together with carbon monoxide will be useful for early detection. Evulation of gas ratios will be also useful for studying through continous observation.