Kaynak işleminde kullanılan yardımcı donatımlar (fikstürler) ve uygulama örnekleri
Holding equipments (fixtures) in welding and example applications
- Tez No: 128559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAHASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fixtures, welding fixtures, welding equipments, manipulators XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Kaynak esnasında meydana gelen gerilmeler neticesinde, kaynak konstrüksiyonunda oluşabilecek distorsiyonlan önlemek, aynı zamanda kaynak işleminin olabilirliği ile şekil ve boyut tamlığı açısından önemli olan pozisyonlama ve merkezlemeyi sağlamak için kullanılan çeşitli konstrüksiyonlardaki tutturma aparatlarının tümüne“fikstür”adı verilmektedir. Fikstürler uygulamada düzenek ya da tertibat olarak da isimlendirilebilmektedir. Fikstürler kullanım amacına göre, tutturma tipine göre, fikstürün konumuna göre ve fikstürün hareketine göre sınıflandırılabilir. Esas görevleri pozisyonlama ve tutturma olsa da fikstürler bir çok ikincil görevi de yerine getirmekte ve kaynak işleminin veriminin artmasını sağlamaktadır. İş parçasını bağlama, ayar yapma, kaynağı bitmiş iş parçasını aparat üzerinden sökme ve bunun gibi işlemler kaynak işleminde ölü zamanları oluşturmaktadır. Kaynak verimini arttırmak için doğrudan doğruya ölü zamanların süresini azaltmak etkili ve mantıklı bir yöntemdir. Bu süreyi azaltmak için de kaynak fîkstürîeri kullanılır. Fikstürler işlem hızını arttırdığı gibi kaynak operatörünün de daha rahat çalışmasına imkan verir. Böylece kaynak dikişi kalitesi yükselir ve hata oranı azalır. Bir çok durumda fikstürlerin kullanımı opsiyonel değil mecburi olmaktadır. Örneğm iş parçasının boyutunun veya ağırhğmm çok büyük olduğu durumlarda kaynak işleminin gerçekleşebilmesi için bu donatımları kullanmak mecburi hale gelmektedir. Anahtar kelimeler : Fikstür, kaynak fikstürü, kaynak donatanları, tertibat, düzenek, kaynak tertibatı, pozisyonlayıcı 7/'"
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Some holding equipments are used in various constructions in order to provide positioning and centering which are important for correctness of dimension and shape, and which provide to complete welding process without distortions that may occur on welding construction in the result of tension that arises during welding process. All these holding equipments are called“fixture”. Fixtures are classified according to the aim of usage, type of holding, location of fixture, and movement of fixture. Although their main functions are positioning and holding, fixtures implement lots of secondary functions and they increase the efficiency of welding process. Setting up and adjusting the structure, removing the welded structure after the welding process, and such processes wastes long time that is called dead times. To decrease the dead time in order to increase the efficiency of welding is a logical and an effective method. Welding fixtures may used to decrease these times. As fixtures increase the speed of process they let the welding operator work comfortable. Thus the quality of welding place increases and rate of failures decreases. In many conditions using fixtures is not optional but it is obligatory. For example, in such conditions that structures are too big or too heavy, to use these equipments become obligatory so that welding process is able to complete.