Benzinli araçlardan kaynaklanan hidrokarbonların ozon oluşumuna etkisinin incelenmesi
The Investigation of the effect of the hydrocarbons originated from the gasoline vehicles to the formation of ozone
- Tez No: 128567
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Air pollution, vehicles working with gasoline, ozone, NOx, hydrocarbones, sun radiations. $&**
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Hızla gelişen teknoloji, hayatımıza sağladığı avantajlarla çevre kirliliği gibi dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Son yarım asırdır stratosferde ozon tabakasında azalma olurken troposferde ozon seviyesinde artışların olduğu anlaşılmıştır. Ozonun insan sağlığı ve canlılar üzerinde olumsuz etkilerinin görülmesiyle bu konularda araştırmalar yoğunlaşmıştır. Yaz aylarında hava kirleticilerinin azalmasına rağmen ozon konsantrasyonlarında artış olmaktadır, özellikle kentsel alanlarda fötokimyasal olarak oluşan ozon kirliliğine yaz aylarında dikkatleri çekmektedir. İstanbul'da yapılan ölçüm sonuçlarında yaz sezonunca ozon seviyesinin yüksek olduğunu göstermektedir, özellikle öğle saatlerinde ozonun maksimum seviyelerde olduğu ölçülmüştür. Akşam saatlerinde ise ozon tekrar düşüş göstermektedir. Bu duruma sebep olan nedir? Motorlu araçlardan kaynaklanan azotoksit ve hidrokarbonların güneş radyasyonu ile fötokimyasal reaksiyonu sonucunda ozon oluşmaktadır. Yaz aylarındaki şiddetli güneş radyasyonu fötokimyasal reaksiyonu başlatmakta ve bu reaksiyonla ozon oluşumu meydana gelmektedir. Hidrokarbonların da NO'yu NO2 ye dönüştürmesiyle daha çok NO2 ozon oluşturmak üzere reaksiyona girerek ozon miktarını arttırmaktadır. Bu çalışmamızda benzin motorlu araç emisyonları araştırılmış, ozon oluşumuna etkileri incelenmiştir. Motorlu araç emisyon standartları ve emisyon azaltma konusundaki çalışmalar araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler Hava kirliliği, benzin motorlu araçlar, ozon, NOx, hidrokarbonlar, güneş radyasyonu. xu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Exceedingly developing technology brings many adventages to our life but there are some disadventages such as pollution. Over the last half century, it is observed that there is a decrease in the ozon level in stratosphere where there is an increase in trophosphere. The negative effects of ozon on human health and on living things caused an increase in investigations. Although the pollutants are less in summer, than in winter there is an increase in ozon concentration. Especially in urban areas, the photochemically produced ozon pollution is investigated. The indications in Istanbul shows us that during summer the ozon level is high. Especially at midday the level is maximum. At night hours the level decreases again. What is the factor causing this change? The nitrogen oxide and the hydrocarbones produced from vehicle engine give a photochemical reaction with sun radiation and produce ozon. The excessive sun radiation in summer, starts the photochemical reactions and with this reaction ozon is formed. Hydrocarbons change NO to NO2.TWS causes a lot of NO2 to produce ozon. So the ozon level increases. In this thesis, the emissions of vehicles working with gasoline and their effects on ozon production are investigated. The standards of emissions of vehicle engine and the observations on emission decreasment are investigated.