Yatay yüklü düşey kazıkların laboratuvar koşullarında modellenmesi ve hesap koşulları
Laterally loaded vertical piles modeling in laboratory condition and analysis methods
  1. Tez No: 128571
  2. Yazar: SAMİ GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatay yüklü düşey kazıklar, kazıkların laboratuvar koşullarında modellenmesi, yatay yüklü kazıkların analiz yöntemleri, yatay yerdeğiştirme, eğilme momenti, Laterally loaded vertical piles, piles modeling in laboratory condition, laterally loaded piles analysis methods, horizontal deflection, bending moment. ^0^ 4J&*
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Kazıklar ve kazıklı temeller yüzyıllardan beri insan oğlu tararından yapı yüklerinin zemine güvenle taşıtılamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Kazıklar, düşey basınç, düşey çekme ve yatay yündeki yükleri karşılamak amacı ile inşa edilmektedir. Son 50 yıl içinde kazıklar ve kazık grupları üzerinde, güvenilir tasarım yöntemleri geliştirmek için çok yoğun ve kapsamlı analitik ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çok sayıdaki model ve gerçek deneylerden kazık zemin davranışının analizi açısından önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında ise, kohezyonsuz zeminlerde imal edilen yatay yük etkisindeki düşey kazıkların incelenmesi amacı ile laboratuar koşullarında bir model deney çalışması yapılmıştır. Bu amaçla 0.022 m çapında, 0.75 m uzunluğunda boru kesitli bir alüminyumdan oluşturulan model kazık, bir kum tankına yerleştirilerek uygulanan yatay yükler altında oluşan şekil değiştirmeler ve deplasmanlardan kazık davranışı ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Laboratuar deneylerinden elde edilen sonuçlar, teorik hesaplarla karşılaştırılarak aralarındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Kazığın uygulanan yükler altındaki davranışı, kazık boyunca belirli derinliklere yerleştirilmiş olan şekil değiştirme ölçerlerden ve kazığın zemin dışında kalan kısmına yerleştirilmiş olan deformasyon saatlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Piles and piled foundations are being used for centuries by the human being, in cases in which structural loads can't be carried safetly by the soil. Piles are constructed to carry vertical compression and tension loads as well as lateral loads. Especially in the last 50 years, intensive and comprehensive analytical and experimental studies are carried out in order to improve reliable design methods. Important and valuable informations about pile-soil interaction are obtained by many model and full scale tests. A laboratory model test, which is carried out in order to study the laterally loaded vertical piles in cohesionless soils, is the subject of this MSc. Thesis. For this purpose, an aluminium model pile with a tubular cross section of 0.022 m diameter and 0.75 m length, was installed in a sand tank. By measuring the deformations and deflections under the applied lateral loads, some evaluations were made concerning the pile behaivour. The results obtained from the laboratory test are compared with the theoretical calculations, and the relations between them was tried to be determined. The behaivour of the pile under applied loads was observed by the strian-gauges located at certain depths of pile and the deformation watches located at the upper part (the part outside the sand) of the pile.