Güneş enerjisinden direkt elektrik üretimi (fotovoltaik)
Photovoltaic
  1. Tez No: 128570
  2. Yazar: ALPER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, fotovoltaik, enerji, temiz enerji. ıx, Sun energy, photovoltaic, energy, clean energy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Hızla gelişmekte olan dünyamızda teknolojinin ve insanların enerji taleplerini karşılamak gittikçe zorlaşmaktadır. Daha önceden mevcut bulunan enerji kaynaklarını araştırmak ve geliştirmek zorundayız. Güneş sonsuz ve temiz bir enerji kaynağıdır. Fotovoltaik sistemler, geleceğin enerji taleplerini karşılamak üzere en önemli alternatif enerji kaynağıdır. Bu çalışma güneş enerjisinin faydalarını ve elektrik enerjisi üretimi için kullanılan PV sistemini anlatmak için yazılmıştır. Çalışmamın içerdiği konular birkaç ana başlık üzerine temellendirilmiştir. Öncelikle enerji kaynakların dağılımı ve de çevreye etkileri açıklanmıştır. Daha sonra güneş enerjisiden ve kullanım alanlarından bahsedilmiştir, Fotovoltaik sistemin teorik olarak işlemsel prensipleri anlatılmıştır. Son olarak enerji maliyeti planlaması yapılmış ve fotovoltaik sistemin mevcut enerji kaynakları arasında yer alıp alamayacağı konusu sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our world which improves every day, it's getting herder to fulfill the request of tecnology and people. We have to research and improve preexistant energy ressources. The sun is accepted as an endless and a clean source of energy photovoltaic system is important alternative energy ressource in order to respond energy demand of the future. To be able use this source efficiently this thesis is written. It's to help the seach for the more productive use of the solar energy for electrical energy. Subject included in my work are baset on a few main titles. It is aimed at first to explain energy ressources position and their effects on the envirronnement. Than it is discussed about sun energy and their areas of use. It is explained functional and theorical principles of photovoltaic system. It is finally made energy cost plannification and discussted if the photovoltaic system can be existant among preexistant energy ressources or not.