Kohezyonsuz zeminlerde helisel kazıkların eksenel yük etkisindeki davranışlarının sayısal analiz yöntemleri ile araştırılması
Investigation of axial loading effect on the behavior of helical piles with numerical analysis methods in cohesionless soils
  1. Tez No: 977918
  2. Yazar: BETÜL KESEROĞLU DİNGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helisel kazıklar, Kohezyonsuz zemin, Kumlu zeminler, Sayısal analiz, Helical piles, Cohesionless soil, Sand soil, Numerical analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Helisel kazıklar tek, çift veya birkaç helis yaprağından oluşan, merkezinde şaft, ucunda konik ağız, uzatma bölümleri ve manşonlardan meydana gelen, zeminlere kuvvet momenti yoluyla döndürülerek kurulan, çelik malzemeden oluşmuş fabrika üretimi kazıklardır. Bu tez çalışmasında, kohezyonsuz zeminlerde, helisel kazıkların eksenel basınç yükü etkisi altındaki davranışları; sayısal analiz yöntemleri ile araştırılmıştır. Bu kapsamda, sıkı ve gevşek kum zeminlere gömülü, farklı yapısal tasarım niteliklerine sahip model helisel kazıklar; sayısal ortamda eksenel basınç yüküne maruz bırakılarak yük-deplasman davranışları, göçme mekanizmaları ve nihai eksenel taşıma kapasiteleri irdelenmiştir. Bu tezin özgün değeri ve mevcut araştırmalardan farkı ise farklı sıkılıktaki kum zeminlerde eksenel basınç etkisindeki helisel kazıkların, OPTUM G2 geoteknik tasarım programında, çarpan elastoplastik analiz (MEPA) ile probleme özgü ağ uyarlaması göz önüne alınarak çözümlenmesidir. İki boyutlu eksenel simetri yaklaşımıyla kurgulanan sayısal modeller, otomatik ağ uyarlaması tekniğiyle sonlu elemanlara ayrılarak, çarpan elastoplastik analiz modunda eksenel basınçla yüklenmiştir. Helisel kazıkların sayısal olarak elde edilen yük-deplasman eğrileri üzerinden %5D sınır deplasman kriterine göre nihai basınç taşıma kapasiteleri belirlenerek deneysel ve analitik sonuçlarla kıyaslanmıştır. Ayrıca, deneysel verilerle doğrulama yapıldıktan sonra orta sıkı zemin ve model ölçek etkisi olmak üzere iki farklı şekilde parametrik çalışmalar da yapılmıştır. Sonuç olarak, OPTUM G2 yazılımının eksenel yükleme koşulunda, helisel kazık-kohezyonsuz zemin etkileşimi modellemede ve çözümlemede başarılı ve güvenilir çıktılar sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Helical piles are factory-manufactured steel foundation elements, typically consisting of a central shaft, a conical tip, single, double or multiple helical plates, extension sections, and couplings, which can be installed into the soils by rotation through the application of a torque. In this thesis study, the behavior of helical piles embedded in cohesionless soils and subjected to axial compressive loading was investigated using numerical analysis methods. Within this scope, the load-displacement behavior, failure mechanisms, and ultimate axial bearing capacities of model helical piles with various structural configurations embedded in both dense and loose sand have been investigated by subjecting numerically to axial compression loads. The novelty and original contribution of this thesis lie in the analysis of axially loaded helical piles in sands of varying densities using multiplier elastoplastic analysis (MEPA), incorporating problem-specific mesh adaptation within OPTUM G2 geotechnical software. Two-dimensional axisymmetric numerical models were designed, discretized into finite elements with an automatic adaptive mesh refinement, and subjected to axial loading in the multiplier elastoplastic analysis mode. The ultimate compressive bearing capacities of the piles were determined from the numerically derived load-displacement curves based on a %5D limit displacement criterion, and the results were compared against experimental and analytical outputs. Following validation with test data, parametric studies were conducted to examine the effects of medium-dense sand and model scaling. In conclusion, it has been demonstrated that OPTUM G2 software yields successful and reliable results for modeling and analyzing helical pile-cohesionless soil interaction under axial loading conditions.