Kaynak işleminde oluşan şekil bozuklukları, sebepleri, giderilmesi
Welding distortion and factors, preventation of distortions
- Tez No: 128577
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAHASANOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Distortions, thermal strains, factors of distortion, types of distortion, preventation of distortion IX
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Kaynaklı konstrüksiyonlann imali sırasında, konstrüksiyonun servis davranışını ve bütünlüğünü etkileyen kaynak çarpılmaları olabilir. Bu problemi çözmek için çarpılmaların tip ve miktarı konusunda bilgi sahibi olmak istenir. Kaynak süresince, kaynak metalinde ve yakın bölgelerde, kompleks termal gerilimlere sebep olan uniform olmayan ısınma ve soğumalar oluşur. Gerinimlerden oluşan gerilmeler, iş parçasının çekmesine neden olan iç gerilmeler oluşturur. Çarpılmanın yapısına ve kaynaklı parçanın şekline göre de eğilme, dönme, bükülme gibi deformasyonlar oluşur. Şekil bozuklukları şu ana formlarda ortaya çıkar; uzunlamasına şekil bozuklukları, enlemesine şekil bozuklukları, açısal şekil bozuklukları, yaylanma ve çanaklarıma, belverme ve kıvrılma. Kalınlıkta oluşan uniform olmayan çekmeler açısal şekil bozukluklarına neden olurlar. Boylamasına yaylanma kaynak işleminin eksenden yapılmadığı dönemlerde ortaya çıkar. Oluşan boylamasına çekmeler malzemenin eğik şekil almasına neden olurlar. Uzunlamasına ve enlemesine çekmeler malzemede belverme ve kıvrılmaya neden olurlar. İnce saçların kaynağında uzun süreli gerilmeler elastik eğilmelere yol açar. Şekil bozukluklarının tipini ve derecesini belirleyen ana faktörler şunlardır; ana metal özellikleri, ısıl etki altında kalınan süre, kaynak dizaynı, kaynak miktarı ve kaynak planlan. Dizayn aşamasında şekil bozuklukları kaynağın ıslahı, kaynak hacminin azaltılması, kaynak tekrarının azaltılması şeklinde önlenebilir veya azaltılabilir. Kaynak esnasında ise parçalar önceden ısıtılarak, önceden şekil verilerek ve tespit ettirilerek önlenebilir. Şekil bozuklukları dizayn ve imalat aşamasında engellenemediği dönemlerde de uygun düzeltme teknikleri uygulanabilir. Bunlar mekanik ve ısısal düzeltmelerdir. Bilgisayarlı simülasyon teknikleri, şekil bozukluklarını önceden tahmin eden ve buna bağlı olarak parça imalatına başlamadan önlemleri alarak maliyetleri düşürme potansiyeline sahiptirler. Bundan dolayı bilgisayarlı simülasyon teknikleri üzerine çalışmalar ve geliştirmeler yapılmalıdır. Yeni çalışmalarda kaynak bölgesini soğutan, kaynağa komşu bölgelerinde ısınmasını sağlayan kaynak metotları üzerinde durulmalıdır. Anahtar Kelimeler : Şekil bozuklukları, ısısal gerilmeler, şekil bozukluklarının sebepleri, şekil bozuklukları tipleri, şekil bozukluklarının önlenmesi vıu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the fabrication of welded steel structures, fabricators come face to face with welding distortion, which affects the integrity and service behavior of the structures. In order to deal with this problem, it is necessary to predict the specific type and amount of distortion resulting from the welding operations. During welding, there are non uniform heating and cooling cycles in the weld and adjacent base metal, which causes complex thermal strains. The stresses resulting from the strains produce internal forces causing shrinkage of the material. Depending on the shrinkage pattern and the shape of the structure welded, various deformations such as bending and rotation take place. Distortion occurs in these forms; longitudinal shrinkage, transverse shrinkage, angular distortion, bowing and dishing, buckling and twisting. Non uniform contraction through thickness produces angular distortion in addition to longitudinal and transverse shrinkage. Longitudinal bowing in welded plates happens when the weld centre is not coincident with the neutral axis of the section so that longitudinal shrinkage in the welds bends the section into a curved shape. Cladplate tends to bow in two directions due to longitudinal and transverse shrinkage of the cladding this produces a dished shape. In plating, long range compressive stresses can cause elastic buckling in thin plates, resulting in dishing, bowing and rippling. Distortion due to elastic buckling is unstable. If you attempt to flatten a buckled plate it will probably snap through and dish out in the opposite directions. The principal factors affecting the type and degree of distortion are; parent metal properties, amount of restraint, joint design, part fit up and welding procedure. At the design stage distortion can be often prevented or at least restricted by considering; elimination of welding, weld placement, reducing the volume of weld metal, reducing the number of runs, use of balanced welding. In designs where this is not possible, distortion maybe prevented by; pre-setting of parts, pre-bending of parts, use of restrain. As it is not always possible to avoid distortion during fabrication, severel well established corrective techniques can be employed as mechanical tecniques and thermal techniques. Use of computer simulative techniques has the potential to significantly reduce the cost of welded fabrications by allowing for predictions to be made long before the material is put down on the workshop floor. Further studies and improvements will be made in these computer simulation techniques. And also in new studies, new welding techniques will be made that cooling the weld zone and heating both side zones adjacent to the weld.