Alüminyum alaşımlarının nokta direnç kaynağında direnç bileşenleri ve nokta boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The Investigation of the relation between resistance components and nugget dimensions in the resistance spot welding of aluminum alloys
- Tez No: 128578
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, direnç nokta kaynağı, direnç bileşenleri, kaynak çekirdeği, temas yüzeyi. xv, Aluminum alloys, resistance spot welding, resistance components, weld nugget, faying surface. XVI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Direnç, alüminyum nokta direnç kaynağında nokta boyutlarına etki eden faktörlerin en önemlilerinden biridir. Direnç bileşenleri temas yüzeyi direnci, iş parçası-elektrot arasındaki direnç ve malzeme direnci olmak üzere üçe ayrılır. Bu çalışmada 5457 ve 1000 alüminyum alaşımları ile ilgili daha önce yapılmış deney ve simülasyon çalışmalarının incelenmesi yoluna gidilmiştir. ilk incelemede, temas yüzeyindeki direnç ile görünen temas alam yarıçapı arasındaki ilişki James vd. (1997) tarafından yapılan deneylerin sonuçlan ve Crinon ve Evans (1998) tarafından ortaya konulan ampirik formül yoluyla incelenmiştir. İkinci incelemede, James vd. (1997) tarafindan ortaya konulan, görünen temas alam yarıçapı ile metalik temas noktalarının toplam çap uzunluğu arasındaki bağıntıyı veren eşitliğin yeniden düzenlenmesi yoluyla metalik temas noktalarının toplam çap uzunluğu ve temas direnci arasındaki ilişki incelenmiştir. Son olarak da Khan vd. (2000a) tarafından yapılan çalışma ile elde edilen akım, temas direnci ve çekirdek boyuttan göz önüne alınmıştır. Yaklaşık hesaplama yöntemiyle temas yüzeyi direnci dışındaki direnç bileşenleri ihmal edilerek ve Joule kanunu kullanılarak akım ile direnç değişiminin kaynak çekirdeği ısıl verimine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The resistance is one of the important component that effects the aluminum resistance spot welding. The resistance components is divided into three parts which are faying surface resistance, sheet-elektrod interface resistance and material resistance. In this study, the experiment and simulation works, which were performed with 5457 and 1000 aluminum alloys before, were examined. In the first research, the relation between the resistance at the faying surface and nominal area of contact radius were examined by the results of experiments which were achieved by James et al. (1997) and emprical equation which was achieved by Crinon and Evans (1998). In the second research, by the way of rearrange the equation, which was achieved by James et al. (1997) and give the relation between the nominal area of contact radius and the total lenght of the line of metal-to-metal contact spots, the relation between faying surface resistance and the total lenght of the line of metal-to-metal contact spots was examined. In the last research, the current, faying surface resistance and nugget dimensions, which were obtained by Khan et al. (2000a), were taken into account. The effects of the variations of the current and resistance on the thermal efficiency were examined by using Joule law and neglecting the other resistance components except faying surface resistance.