Akışkan yataklı fırında nitrasyon işlemleri
Nitriding process in fluidized bed furnaces
  1. Tez No: 128580
  2. Yazar: ZEKERİYA YAŞAR CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan, Yatak, Finn, Isıl İşlem, Nitrasyon ^^Xn:, Fluidized, Bed, Furnace, Heat Treatment, Nitriding VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
AKIŞKAN YATAKLI FIRINDA NITRASYON İŞLEMLERİ Zekeriya Yaşar CÖMERT Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Günümüzde ısıl işlem fınnlannın seçiminde sıcaklık ve ortam kontrolünün yanı sıra, ekonomik ve çevresel şartlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Akışkan yataklı fırınlar, ısıl işlem uygulamalarında birçok avantaj sağlamakta ve kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada nitrasyon işleminin metalografik yapıya, tabaka kalınlıklarına, çekme ve çentik darbe dayanımı üzerine etkileri hakkında bilgi verilmektedir. Deneylerde AISI 4140 ve DİN 8550 çelikleri kullanılmıştır. Numunelere 850 C'de 1 saat süreyle sertleştirme işlemi uygulanmış ve bu süre sonunda yağda soğutma yapılmıştır. Son olarakta 600 C'de menevişleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu numunelerin ıslahlı ve ıslahsız halleri 3-6-12 saat sürelerde 520-570 C sıcaklıklarda, %50 NH3- %50N2 ortamında nitrasyon işlemine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
NITRIDING PROCESS IN FLUIDIZED BED FURNACES Zekeriya Yaşar CÖMERT Metallurgical Engineering, M.S. Thesis Today, despite of the control and the atmosphere it is also required to consider the economical and the environment conditions for choosing the heat treatment furnaces. The fluidized bed furnace how many advantages and increasingly used in heat treatment applications. In this study; information about nitration in fluidized bed furnace, the effects of nitration on microstructure, thickness of layers, tensile and impact strength is given. In the experimental studies AISI 4140 and DIN 8550 steels were used. These specimens were nitrated as quenched and tempered. Hardening and oil quenching were applied for an hour in 850 C.Then tempering was made at 600C. These specimens were nitrated in 50%NH3-50%N2 atmosphere at 520-570 °C for 3-6-12 hours.