Fluidized bed, microwave and microwave assisted fluidized bed drying of macaroni beads
Makarna boncuklarının akışkan yatak, mikrodalga ve mikrodalga yardımlı akışkan yatakta kurutulması
- Tez No: 143447
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN, DOÇ. DR. GÜLÜM ŞUMNU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, Mikrodalga yardımlı akışkan yatakta kurutma, Boncuk makarna, Etkin yayınma katsayısı, Drying, microwave assisted fluidized bed drying, macaroni beads, effective diffusivity
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı akışkan yatakta ve mikrodalga kurutma ile mikrodalga yardımlı akışkan yatakta kurutma arasında bir karşılaştırmaya yöneliktir. Boncuk makarna taneleri (2.4±0.08 mm çap) yaklaşık %20 nem içeriğinden %12'ye düşürülünceye kadar çapı 7.6 cm olan bir akışkan yatakta, 609 W gücünde ev tipi bir mikrodalga fırında ve bu mikrodalga fırının içine yerleştirilen akışkan yatakta üç değişik koşulda kurutulmuştur. Akışkan yataklı deneylerde 50, 60 ve 70°C olmak üzere üç hava sıcaklığı ve 2.3 m/s hava hızı, mikrodalga fırında da %50 ve %100 güç düzeyleri uygulanmıştır. Kuruma eğrileri karşılaştırılmış ve kurumanın herbir kurutma yönteminde mikrodalga gücü ve hava sıcaklığının artırılmasıyla hızlandığı görülmüştür. Mikrodalga yardımlı akışkan yatakta kurutma, akışkan yatakta ve mikrodalga kurutmayla karşılaştırıldığında kuruma süresini ortalama olarak sırasıyla %50 ve %11 oranında kısaltmıştır. Bu sebeple kuruma hızında mikrodalga enerjisinin akışkanlaştırmaya göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Kuruma hızlarından akışkan yatakta ve mikrodalga yardımlı akışkan yatakta kurutmadaki etkin yayınma katsayılarının ortalama olarak sırasıyla 4.125x10“”ve 8.772x10“”m2/s düzeyinde olduğu bulunmuştur. Akışkan yataklı kurutmadaki etkin yayınma katsayıları Arrhenius tipi bir denklemle açıklanabilmiş ve etkinlik enerjisinin 12595 kJ/kg mol düzeyinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to compare the fluidized bed and microwave drying with microwave assisted fluidized bed drying. For this purpose, macaroni beads (2.4±0.08 mm diameter) were dried from about 20% to 12% moisture content in a fluidized bed of 7.6 cm diameter, in a domestic microwave oven with a power of 609 W and in the fluidized bed placed in the microwave oven conditions. In the experiments with the fluidized bed three air temperatures; 50, 60 and 70°C at an air velocity of 2.3 m/s and in those with the microwave oven two power levels; 50% and 100% were used. The drying curves indicated that the drying rate increased with the air temperature and microwave power in each drying method. Microwave assisted fluidized bed drying reduced the drying time by about 50% and 1 1% on the average compared with the fluidized bed and microwave drying, respectively. Therefore, it was concluded that the drying time was reduced more by the effect of microwave energy than the fluidization. The effective diffusivities in the fluidized bed and microwave assisted fluidized bed drying were found to be in the order of 4.125x10“”and 8.772x10“”m"/s on the average, respectively. The effective diffusivities for the fluidized bed drying were fitted to an Arrhenius type of equation and the magnitude of the activation energy was found to be in the order of 12595 kJ/kg mol.