Yapay magnetik alan ortamında yapılan ark kaynağında, dikiş biçiminin incelenmesi
The Investigation of weld bead form in arc welding that occured in an artificial magnetic field
- Tez No: 128579
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MAG kaynağı, süneklik, manyetik alan, ITAB, Ceş, MAG welding, ductility, magnetic field, HAZ, Ces xi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Çelik malzemelerin kaynağında uygulanan kaynak yöntemlerinden biri olan MAG kaynağında, yapay dış manyetik alan uygulandığında, kaynaklı birleştirmelerin sertlik ve sünekliğindeki değişimleri araştırmak, enine dış manyetik uygulandığında kaynak dikiş formunun nasıl değiştiğini saptamak tez çalışmasının amacını oluşturmaktadır. İlk üç bölümde konuya temel oluşturan tanımlara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde kaynak arkının kendi manyetik alam, dış manyetik alanlar hakkında bilgiler, kaynaklı birleştirmeler üzerine makroskopik etkileri, metal transferi ve bu konularda literatürde yapılan çalışmalar aktarılmıştır. Beşinci bölümde deneysel çalışmalar yer almaktadır. Deney malzemeleri ve kullanılan donanım, kaynak koşullan ve parametrelerinin belirlenmesi, çentik darbe ve sertlik numunelerinin hazırlanması ve ölçülmesi akarılmıştır. Değişen manyetik alan değerlerine bağlı olarak nüfuziyet, dikiş genişliği ve dikiş yüksekliği değerlerinin nasıl değiştiği deneysel olarak saptanmıştır. 8 mm kalınlığındaki deney levhaları üzerine yapılan kaynak dikişlerinde, ITAB'de ortalama maksimum sertlik değerinde manyetik alana bağlı olarak bir artış gözlenmiştir. Kullanılan malzemenin Ceş değerine bağlı olarak sertlik değerleri İT AB' de 160 - 200 HV aralığında bulunmuştur. Enine dış manyetik alanların süneklik üzerine önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür. Sonuç bölümünde, deneysel çalışmalarda elde edilen değerler, önceki çalışmaların sonuçlan ve çalışmanın geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to investigate whether an external artificial magnetic field applied to MAG arcs improves the ductility and hardness of welded joints. It is also the purpose of the experimental work to determine how the MAG weld bead geometry changes by the application of a transverse magnetic field. The basic definitions of the subject are explained on first three sections. The self magnetic field of welding arc, the information about external magnetic fields, the macroscopical effects on welded joints and the molten metal transfer are mentioned on fourth section. The experimental works are represented on fifth section. The material, welding equipment and welding procedure have been given. The variation of penetration ratio and width-height ratios of weld beam with the increasing magnetic field strength have been determined experimentaly. The hardness in HAZ increased with applied magnetic field on plates 8 mm in thickness. The hardness values in HAZ were found in 160 - 194 HV depending on Ces of the material. It was found that the transverse magnetic fields have no significant effects on ductility. On the result of this study includes the comparison of the ex-experimental works and this one.