Mimari içerikli web sitelerinde kullanıcı reaksiyonlarının tespiti
Determination of user reactions in architecture based web sites
- Tez No: 128583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari içerikli web siteleri, verimlilik, uzaktan erişimli değerlendirme, kuüanıcı-bilgisayar etkileşimi M /, Architectural web sites, usability, remote evaluation, human-computer interaction. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET İnternet ortamı farklı kullanıcı gruplarına araştırmadan eğlenceye kadar bir çok platformda olanaklar sunmaktadır. Bu açıdan baktığımızda kullanıcılarla web siteleri arasındaki etkileşim önem kazanmaktadır. Biz de bu tezde söz konusu etkileşimi mimari içerikli web siteleri açısından inceledik. Bu tezin amaçlan mimari içerikli web sitelerinde kullanıcı reaksiyonlarına göre tasarım kriterleri belirlenip belirlenemeyeceği, eğer bu durum mümkünse kriterlerin neler olabileceğinin saptanmasıdır. Ayrıca bunlara ek olarak, uygulanacak reaksiyon testinin nasıl bir test olması gerektiği; genel bir reaksiyon testinin yeterli olup olmayacağı, değilse nasıl bir yöntem uygulanabileceği konularının da aydınlanması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, öncelikle uygulanan verimlilik test yöntemleri ve kullanılan test ortamları araştırılmıştır. Bu aşamada ayrıca tezin sonraki aşamalarında kullandığımız interaktif tasarım terimleri de açıklanmıştır. İkinci aşamada, verimlilik testini yapacağımız ortamın belirlenmesi ve bir test yöntemi geliştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Sonraki aşamada, web siteleri içerik olarak incelendikten sonra verimlilik testini yapacağımız kurumsal kimlik niteliği taşryan mimari içerikli web siteleri üzerinde araştırma yapılmıştır. Söz konusu web siteleri belirlenen kriterler çerçevesinde tespit edilmiştir. Dördüncü aşamada ise reaksiyonu alınacak kullanıcı gruplarının oluşturulmasına ve söz konusu kullanıcılara sorulacak soruların hazırlanmasına geçilmiştir. Beşinci aşamada ise yapılan reaksiyon testi sonuçlan çeşitli başlıklar altında incelenmiş ve yine aynı konu başlıklan çerçevesinde değerlendirmeleri yapılmıştır. Yukandaki değerlendirmeler çerçevesinde deneysel özellik taşıyan bu çalışmayla ilgili mimari içerikli web sitesi tasarımında uyutabilecek kriterler ortaya koyulmuştur. Son bölümde ise yapılan bu çalışma, teknolojik, verimlilik ve mimarlık açısından incelenerek bu alanda yapılabilecek sonraki çalışmalar için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The medium, internet, provides different user groups a wide range of possibilities in many platforms from research fields to entertainment When we evaluate the situation from this point of view, the interaction between the users and web sites becomes more and more important. We, in this thesis, examined architecture based web sites with this scope. The aims of this thesis are, to bring out whether it is possible to define design criterions according to users' reactions or not in architecture based web sites; if possible, to fix out what the criterions can be in the design period. In addition, it is aimed to find out what kind of a usability test should conducted; whether a general usability test is efficient or not; if not, it is aimed to to search what kind of a test method can be applied. In this scope, firstly, usability test methods that are applied and the test environment that are used are examined. Also in this stage, the interactive design terms which we used in the next chapters are explained. In the second chapter, it is studied on the determination of the environment at which we would apply the test and also on the development of the test method we would use. In the next stage, after analyzing the web sites in terms of content, a research about the architectural web sites which have a cooperate identity content and on which we would conduct the usability test has been done. In fourth step, the user groups whom we would conduct the test are determined and the questions which we would ask users during the test are prepared. In the next chapter, the results of the conducted usability test are examined under various classifications. Witt the scope of the examinations above, some criterions which can be applied in the design period of architectural web sites are put forward. In the last chapter, this thesis is examined in terms of technology, usability, and architecture and proposals are put forward for future studies.