İletişim teknolojisi: Mimarlık etkileşimi ve akıllı evler
Communication technology: Architecture interaction and intelligent houses
  1. Tez No: 128584
  2. Yazar: HANDE MERSİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı, mimari, konut, mekan, iletişim, teknoloji, bilgisayar, internet. vnı, intelligent, architecture, house, place, communication, technology, computer, internet. IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET İçinde yaşadığımız çağ, bilim ve teknolojide çok önemli gelişimlerin olduğu bir dönemdir. Özellikle son elli yıldır iletişim teknolojilerinde gözlenen gelişim, son yıllarda çok önemli bir yere gelmiş, internet sayesinde iletişimde varılmak istenen noktaya varılmış, dünya üzerinde yazışarak, sesli ve görüntülü olarak iletişim kuramayacağımız mesafe kalmamıştır. Bilgisayarlar yaşantımızın her alanına girmiştir. Bu yeni sistemler ve iletişim araçlarının hayatımıza girmesiyle yaşantımızda ve mekanlarda gerçekleştirdiğimiz fonksiyonlarda ciddi değişimler meydana gelmiştir. Mimarlığı birçok alanda etkileyen bu gelişimler sonucu ortaya çıkan, kullanıcıların yeni ihtiyaçlarına ve fonksiyonlarına cevap verebilecek nitelikte ileri teknoloji sistemleri ile entegre olmuş mekanları kapsayan“Akıllı Konut”kavramı bu tez kapsamının ana bölümünü oluşturmaktadır. Tez, aşağıda özetlenen dört bölümden oluşmaktadır; Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; öncelikle iletişim kavramı, iletişim teknolojilerinin ilk çağlardan itibaren gelişim süreci ve günümüzde ulaştığı son durum araştırılmıştır. Bu bölümde ayrıca, iletişim- mimarlık etkileşiminden bahsedilmiş, iletişim teknolojileri-mimarlık etkileşimi konusu da 20.yüzyılın öncesi ve sonrası olmak üzere, iki bölümde incelenmiştir. Üçüncü bölümde;“Akıllı Bina”kavramının taşıdığı anlamlar incelenmiş, akıllı binaların kontrol sistemleri, günümüzdeki durumları, bu kavramın hayatımıza getirdiği negatif ve pozitif yönler irdelenmiştir. Tezin ana kısmını oluşturan,“Akıllı Konut”1ar, teknolojilerdeki gelişmelerin konut yapışma getirdiği yenilikler açısından incelenmiş ayrıca yurtiçi ve yurt dışından çeşitli akıllı konut örnekleri araştırılmış ve bunlar karşılaştırılarak değerlendirilmişlerdir. Son olarak, teknolojideki bu gelişmelerin mekan ve tasarım sürecine etkileri incelenmiştir. Son bölümde; tezin tüm bölümlerinden çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiş ve baza öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The age we are living in, is an age that many important developments occur in science and technology. Especially the development which has been observed at communication technologies for the last fifty years, reaches to an important point, with the help of internet, communication comes to a level, that all distances linked with audio and visual communication. The computers have occupied our entire lives. Many significant changes have occurred in our lives and space functions by the integration of these new systems and communication tools.“The intelligent home”concept, that existed due to the developments which have effected architecture in many areas and covering the spaces integrated with the highly developed technological systems which can meet the new demands and the functions of the users, forms the main part of this study. The study is covered in four chapters as summarized below; In the first chapter information about the aim, scope and method of the study was explained. In the second chapter; firstly, the concept of communication, then the development process of communication technologies since the informative ages and the latest status that it has reached, was examined. At this chapter, also, interaction of communication and architecture discussed, interaction of communication technologies and architecture examined in two periods; before and after 20th century. In the third chapter; the concept of“intelligent buildings”was examined, the control systems of“intelligent buildings”, their present situations, the pros and cons that this concept has brought to our lives.“Intelligent buildings”which constitute the main part of this study, were examined in the means of innovations that the technological improvements has brought to the structure of building, furthermore different kinds of national and international examples of“intelligent buildings”were examined and evaluated by comparing. At the end, the effects of technological developments on space and design processes are examined. In the last chapter, the conclusions that were collected from each part of the study were evaluated and some suggestions were presented.