Su soğutma gruplarının teknik ve maliyet yönünden incelenmesi
Economical and technical investigation of chiller units
- Tez No: 128601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Chillers, cool thermal storage systems, electric costs, cooling load, air handling units xn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Günümüzdeki elektik fiyatları dikkate alındığında, su soğutma grubu elektrik tüketimlerinin yüksek oluşu önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı optimum enerji tüketimi temeline dayalı yeni su soğutma grubu işletim sistemleri tasarlanmaktadır. Bu işletim sistemlerinden en kullanışlı olanı, su soğutma gruplarının soğutma yüklerinin az veya hiç meydana gelmediği ve elektrik tüketim ücretlerinin ucuz olduğu akşam saatlerinde kullanılması prensibine dayalı olarak geliştirilen soğu depolamak işletme sistemleridir. Bu çalışmanın amacı soğu depolamak işletim sistemlerinin, elektrik kullanım maliyetlerine olan olumlu etkilerini finansal hesaplama yöntemleri kullanarak göstermektir. Bu hususun kanıtlanabilmesi için bir alış veriş merkezinin yük profili çıkartılarak mahalin soğutulmasında kullanılacak klima cihazlarının ve su soğulma grubunun kapasiteleri belirlenmiştir. Soğutma sezonu için soğu depolamalı işletme sistemi ile konvansiyonel bir soğutma sisteminde kullanılan cihazların elektrik tüketim maliyetleri ayrı ayrı hesaplanmıştır. Sonuçlar, çalışmanın son bölümünde verilmiştir. Buna göre soğu depolamalı işletme sistemi konvansiyonel bir soğutma sistemine göre elektrik tüketim maliyetlerinde yaklaşık %45'e varan bir tasarruf sağlamaktadır. Bulunan bir başka sonuca göre de, soğu depolamak işletme sisteminde kullanılan su soğutma grubu kapasitesi, konvansiyonel bir soğutma sisteminde kullanılan gruba göre daha küçük olmaktadır. Bu durum daha küçük soğutma ekipmanlarının (su soğutma grubu pompası, boru donanımı gibi) kullanılmasını beraberinde getirmektedir. Anahtar kelimeler : Su soğutma grupları, soğu depolamak işletme sitemleri, elektrik maliyetleri, soğutma yükü, klima cihazları XI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Chiller's high electric consumption is a major problem for building cooling systems in view of todays electric costs. Becaouse of that reason new chiller operating systems are designed on the bases of optimum energy consumptions. Cool thermal storage systems are the most useful electric cost saving cooling systems, used to operate chillers on off peak periods during nighttime while the electric costs are cheaper. The purpose of this study is to describe the benefits of cool thermal storage systems by using financial calculation methods. To prove this subject, cooling load profile of a shopping center is determined for selecting the cooling capacity of air handling units and chiller to cool the shopping center. The electric cost of the units are calculated sperately m a cooling season used m the storage and non stoarge systems. The results are given in the last section of the study. According to this, the total electric costs of the units used in non storage sytems are approximately 45% higher than the units electric costs used in storage systems for a cooling season. Another conclusion reached in this study is that the capacity of a chiller used in the cool thermal stoarge system is smaller than the capacity of a chiller used in the cool thermal stoarge sytems for the same cooling loads, brings smaller equipments, (chiller pumps, duct and piping etc.)