Diskotik sıvı kristal özellik gösteren makrosiklik paladyum kompleksleri
Macrocycle palladium complexes showing discotic liquid crystal character
  1. Tez No: 128600
  2. Yazar: RASİM UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA UZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Liquid crystal, liquid crystal displays, bisimine ligand, palladium complex, polarization microscope IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Metal içeren sıvı kristal kompleksleri, organik kimyanın oldukça hızlı gelişme gösteren ve gün geçtikçe önemini arttıran bir bölümünü oluşturmaktadır. Metal iyonu olarak komplekslerde daha çok paladyum, platinyum, bakır, gümüş ve nikel kullanılmakta, yapılan araştırmalar da daha çok bu metal iyonlarının oluşturduğu kompleksler üzerine yoğunlaşmaktadır. Sentezlenen komplekslerde kullanılan ligantlar ise çok fazla çeşitlilik göstermektedir. 1968'den önce sıvı kristaller yalnızca üzerinde deney yapılan maddelerdi. Bu tarihten sonra büyük çoğunlukla dijital kol saatleri, hesap makineleri, masa üstü PC ler televizyonlar ve mobil telefon ekranlarında kullanılan sıvı kristal göstergelerin (LCD) kullanımını artması üzerine, tüm dünyada sıvı kristal kompleksler üzerine yoğun bir çaba harcanmaya başlandı. Özellikle son 10 yılda LCD pazarındaki dikkate değer büyüme, sıvı kristal maddelerin önemini ve sonuç olarak yapılan çalışmaları gözle görülür bir şekilde arttırmıştır. Yapılan bu çalışma, metal içeren sıvı kristal kompleks sınıfına katkıda bulunmak ve LCD teknolojisindeki gelişmeye paralel olarak yapılan çalışmalara fayda sağlayabilecek yeni komplekslerin sentezlenmesi amacı ile başlatılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında pirogallol den başlayarak bir seri reaksiyonlar sonucu bisimin ligantları sentezlenmiştir. İkinci aşamada; sentezlenen bu ligantlar ile paladyum asetat kullanılarak asetat köprülü paladyum kompleksleri elde edilmiştir. Üçüncü aşamada ; asetat köprülü paladyum kompleksleri Lityum klorür kullanılarak klor köprüleri ile yer değiştirilerek sıvı kristal özellik gösteren kompleksler sentezlenmiştir. Son olarak kloro köprüsü içeren bu kompleksler, potasyum bromür, potasyum iyodür ve potasyum tiyosiyonat kullanılarak brom, iyot ve tiyosiyonat köprülü kompleksler haline getirilmiştir. Sonuç olarak sentezlenen değişik köprülü paladyum komlekslerinin sıvı kristal özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan literatür çalışmasında daha önce bu komplekslerin sentezlenmediği anlaşılmıştır. Sentezlenen on yeni kompleksin yapısı ultraviyole, infrared, nükleer magnetik rezonans verileri ile aydınlatılmıştır. Sıvı kristal özellikleri ise polarizasyon mikroskobu kullanılarak belirlenmiştir. Anahtar kelimeler : Sıvı kristal, sıvı kristal göstergeler, bisimin ligantı, paladyum kompleksi, Polarizasyon mikroskobu vnı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Metal-containing liquid crystal complexes constitute a very rapidly developing part of organic chemistry, with an ever increasing importance. Palladium, platinum, copper, silver and nickel are more used as metal ions in complexes, and the studies carried out are focused on complexes formed by those metal ions. Ligands used in the complexes synthesized show a great variety. Before 1968, liquid crystals were only materials to make experiments on. After that date, as the use of liquid crystal displays (LCD) on digital watches, calculators, desktop PC's, TV sets and mobile phone screens increased, so began a very intense effort on liquid crystal complexes worldwide. The significant growth in the LCD market especially through the last 10 years visibly increased the importance of liquid crystal materials and therefore the related studies. This study was started in order to contribute to the metal-containing liquid complex class and to synthesize new complexes that might be useful for studies conducted in line with the development in LCD technology. In the first step of the study, bisimine ligands were synthesized as a result of a series of reactions, starting from pyrogallol. With those ligands synthesized, palladium acetate was used, which gave acetate-bridged palladium complexes. Acetate-bridged palladium complexes were substituted by chloride bridges using lithium chloride, whereby complexes showing liquid crystal characteristics were synthesized. Last of all, these complexes, which contained chloro- bridges, were converted into bromine, iodine and thiocyanide bridged complexes, by use of potassium bromide, potassium iodide and potassium thiocyanide. The resulting various bridged palladium complexes were determined to show liquid crystal characteristics. The literature survey conducted showed that those complexes had not to earlier been synthesized. Structures of the ten new complexes synthesized were clarified by ultraviolet, infrared and nuclear magnetic resonance data. Liquid crystal characteristics were determined using a polarization microscope.