Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi ile çevresinin koruma ve değerlendirilmesi
The Protection and evaluation of the Saliha Sultan Fountain of Azapkapı and its territory
- Tez No: 128606
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çeşme, Azapkapı, 18. Yüzyıl, Sıbyan Mektebi, Koruma-Restorasyon, Fountain, Azapkapi, 18th Century, Ottoman Primary School, Protection- Restoration. XT., ”rff
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
ÖZET Tezin birinci bölümünde çalışmanın amacı, kapsam ve yönteminin açıklanması üzerinde durulmuştur. ikinci bölümde Azapkapı semtinin tarihçesi, geçirdiği fiziksel değişimler bağlanımda Osmanlı dönemi öncesi ve sonrası diye iki bölüme ayrılarak, mevcut veya günümüze ulaşmamış yapılarıyla tanıtılmaya çalışılmıştır. Yapılar bir katalog düzeni içinde sunulurken, semtin geüşiminde etkin öğelerden biri olan Galata Surları ile tezin asıl konusu Saliha Sultan Çeşmesi 'ni bir külliyeye tamamlayan Sıbyan Mektebi üzerinde daha çok ayrıntıya girilmek istenmiş ve 1957 yılındaki imar hareketleri sırasında yıkılarak ortadan kaldırılan Mektep için bir restitüsyon çalışması hazırlanmıştır. Mektebin anlatımı restitüsyon çizimleriyle desteklenmiştir. Bu arada semtin mevcut fiziksel verileri değerlendirilerek, günümüzdeki özelliklerini saptamak amacıyla bazı kentsel analiz çalışmaları yapılmıştır. Üçüncü bölümün konusunu, Azapkapı semtinin 18. yüzyıldan günümüze ulaşmış amtsal yapılarından biri olan Saliha Sultan Çeşmesi oluşturmaktadır. Yapının mimari ve sanatsal özelliklerine değinilmiş; rölöve ve restitüsyon çizimleri, gravürler, fotoğraflar ve haritalar ile anlatım desteklenmiştir. Dördüncü bölümde, Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi ve yakın çevresi için hazırlanan koruma ve restorasyon önerileri sunulmaktadır. Bu bölümde önce yapıda bozulmalara neden olan etkenler, daha sonra bozulmaların giderilmesi için alınması gereken önlemler ve gerekli restorasyon müdahaleleri anlatılmış; sözlü anlatımlar hasar tespit ve restorasyon çizimleri ile desteklenmiştir. Ayrıca yakın çevresinin de yapı ile bütünleşmesini sağlayacak çevre düzenleme ve yeni işlev önerileri getirilmektedir. Son bölümde, restorasyondan sonra korumanın devamlılığını sağlamak ve yapının denetlenmesi konusunda öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the first part of the research work, the aim, the content and explanation of its method is mentioned. In the second part, the history of Azapkapi territory is presented with the current or disappeared structures regarding the physical changes faced, by dividing into two phases: before and after the Ottoman Period. While the buildings are presented in a catalogue order, more details are tried to be given on the Galata ramparts, one of the most important components that impacted the territory and the“Sıbyan Mektebi”(Ottoman Primary School) which entegrated the Saliha Sultan fountain to a“külliye”and a restitution work is prepared for the school, unfortunately destroyed during the public improvements in 1957. The introduction of the school is supported by restitution drawings. Besides, in order to determine the current properties of the territory, urban analyse works are made taking the present physical condition into consideration. The Saliha Sultan Fountain, one of the monumental buildings reached to today from 18. Century is the subject of the third part. The architectural and artical properties are mentioned, measuring and restitution drawings, engravings, photographs and the maps supports this, in the part. In the fourth part, the protection and restoration proposals, prepared for Azapkapi Saliha Sultan Fountain and its close territory are given. The problems causing damages are followed by the precautions and the restoration interferences, also the explanations contains the damage reports and restoration drawings. Besides, new function and urban regulation offers which will entegrate the close territory with the building are brought. In the final, the suggestions for continuous protection after restoration and for the audition the building take place.