Alüminyum alaşımlarının dökümünde gaz oluşumu ve gaz giderme tekniklerinin incelenmesi
The Investigation of gas formation and gas removal techniques at casting of aluminium alloys
- Tez No: 128607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gözeneklilik, gaz giderme, hidrojen, alüminyum, yüzey kalitesi, Porosity, degassing, hydrogen, aluminium, surface quality
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, alüminyum ve alaşımlarından elde edilen döküm parçalarında hala çok sık rastlanan hatalardan biri olan gaz gözenekliliğinin, oluşumu ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Gaz gözenekliliği, sadece mekanik özellikler üzerine değil,alüminyum döküm parçalarının işlenebilirlik ve yüzey kalitesi üzerine de negatif bir etki yapmaktadır. Bu istenmeyen döküm hatasının, özellikle ergiyiğin aşın hidrojen içermesine bağlı olduğu bilinmektedir. Yapılan bu çalışmada, günümüzde kullanımı oldukça artan alüminyum metalinin sıvı durumdaki kalitesine etki eden faktörlerden en önemlisi olan hidrojen ve etkileri incelenip, hidrojen ölçme ve giderme yöntemleri açıklanmıştır. Burada açıkça görülmüştür ki, hidrojen alüminyum için bir tehlike olup, dikkatli bir uygulama ile sıvı metaldeki güvenilir seviye olan 0.15 mi / 100 gr alüminyum seviyesine inilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this paper, formation of gas porosity, one of the most comman faults seen in aluminium casting parts, is examined and the reasons of this is examined. Gas porosity affects not only mechanical properties, but also machinability and surface quality of aluminium casting parts. This unwanted casting fault is known to be especially depend on large amount of hydrogen in melt. In this paper, hydrogen, nowadays- which is used frequently and is the most factor effecting aluminium metal in liquid quality is. examined; measurement and detection methods are described. Herein, it has clearly been established that hydrogen is a danger for aluminium and with a cautious application the aluminium amount can be decreased to 0.15 ml / 100 gr.