Fragmentation size improvements at the production drifts of Etibank Bigadiç Avşar underground mine
- Tez No: 12861
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Patlatma düzeni, parçalanma boyutu, özgül şarj, ilerleme verimi
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET ETİBANK BİGADİÇ AVŞAR YERALTI OCA?I ÜRETİM BACALARINDA PARÇALANMA BOYUTUNUN İYİLEŞTİRİLMESİ KONUK, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal KARPUZ Ocak 1991, 123 sayfa Bu tez Eti bank Avşar Kolemanit ve üleksit Yeraltı Ocağı üretim bacalarında patlatma düzeni - parçalanma boyutu üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarını açıklamaktadır. önce uygulanan sistem dikkatlice incelenmiştir. Daha sonra farklı patlatma düzenleriyle deneme patlatmaları yapılmıştır. Her bir patlatmada parça boyut dağılımı, patlatma verimi ve özgül şarj değerleri kayıt edilmiştir. Küçük özgül şarj ve yüksek ilerleme verimiyle beraber üç milimetreden küçük parça boyutunu minimum veren patlatma düzeni optimum olarak seçilmiştir. 26 deneme patlatmasının sonucunda, üleksit ve Kolemanit cevherlerinde üç milimetreden küçük parça boyutu %30-35' Terden %5-10'lara düşürülmüş, ilerleme verimi %70-75' lerden %85-91 'e yükseltilmiştir. Cevherlerde m3 başına tüketilen dinamit miktarları 0.15kilogram düşürülmüştür, özgül şarjla bazı fiziksel ve mekanik özellikler arasında iyi ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRAGMENTATION SIZE IMPROVEMENTS AT THE PRODUCTION DRIFTS OF ETİBANK BİGADÎÇ AVŞAR UNDERGROUND MINE KONUK, ibrahim M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Celal KARPUZ January 1991, 123 pages This thesis describes the result of the study on the fragmentation size, blasting pattern relations carried out at the production drifts of ETİBANK Aysar Ulexite and Colemanite Mine. The applied blasting system has been first closely examined. Then, trial blasting operations have been applied with different blasting patterns. Fragmentation size distributions, blasting efficiency and specific charge values have been recorded in each case. The blasting pattern which provided the fragmentation size, smaller than 3 mm, is minimum together with higher rate of advance and smaller specific charge have been decided as an optimum design. After 26. trials, the particle size smaller than 3 mm has been decreased from 30-35% to 5-10%, the rate of advance increased from 70-75% to 85-91% for both ulexite and colemanite ores. 1 1 13 The charge consumption per m of ore has been decreased about 0.15 kg in the mine. Good correlations have been established between some physical and mechanical properties of ores and specific charges. Key words : Blasting pattern, fragmentation size, specific charge, advance efficiency. Science Code: 607.01.02 IV