Influence of coal face mechanization on certain characteristics of Çayırhan lignites
  1. Tez No: 12860
  2. Yazar: ALİ ÖZDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanize üretim, toz kömür, sülfür içeriği
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET MEKANİZE KAZI SİSTEMLERİNİN ÇAYIRHAN LİNYİTİNİN BAZI KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÖZDER, Ali Maden Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Bülhan ÖZBÂYO?LU Şubat 1991, 50 sayfa Bu çalışmada mekanize kazı sistemlerinin Çayırhan linyitinin parça boyutu, kül, kükürt, nem, kalori fik değer ve uçucu madde içeriği gibi özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Üretim istatistikleri ve deney sonuçlarına göre klasik kazı sistemlerinden yan mekanize ve tam mekanize kazı sistemlerine geçildikçe, ince boyuttaki miktar, kül, kükürt ve nem miktarı artmakta, buna karşılık kalorifik değerde ve uçucu madde içeriğinde azalma olmaktadır. Nem içeriğinin artmasındaki en önemli etken kesim esnasında kesici uçları soğutmak ve toz bastırmak için su kullanılmasıdır. Kül oranındaki artış ise büyük oranda mekanize kazı sistemlerinin seçiciliğinin olmayışı sonucu kazı esnasında tavan ve tabandan bir miktar taş kesilmesi sonucu meydana gelmiştir. Üretilen kömürdeki bu karakteristik değişimleri incelemek için O.A.L. İşletmesinin A03 kodlu panosunun tavan ve taban kömüründen kanal ve tüvenan kömür numuneleri alınmış ve analiz edilmiştir. Ayrıca, kül ve kükürt değişiminin daha iyi inceleyebilmek için kömürün içine karışan taşlardan da numune alınmış ve analiz edilmiştir. Analizlerin amacı, kömüre yan kayaçtan karışan taşların sülfüriçeriğinin ve en fazla kırıldıkları boyutun belirlenmesidir. Analizler sonucunda taş numunelerinde 5.99 % piri tik kükürt bulunmuş olup -30 +3 mm boyut aralığı da bu kayaçların en çok kırıldığı boyut aralığı olarak tespit edilmiştir. Tüvenan kömürle yapılan analizlerde özellikle -50 +10 mm boyut aralığında kül ve kükürtte her iki damar içinde artışlar gözlenmiştir. Bu boyut aralığı yan kayaçların en çok kırıldığı boyut aralığı ile uyumludur. Buradan da görüldüğü gibi kazı esnasında yan kayaçl ardan kömüre karışan taş kömürün kalitesini önemli ölçüde bozmaktadır. Örneğin; tavan damar oluk numuneleri ile orijinal bazda yapılan analizlerde nem % 22.86, kül %27.14 ve toplam kükürt % 3.72 olarak bulunmuştur. Yine aynı damardan alınan tüvenan numunelerinin yapılan analizlerinde nem % 24.92, kül % 32.46 ve toplam kükürt % 4.24 olarak bulunmuştur. Taban damarda da benzer durum sözkonusudur. Doğal olarak numunelerin kalorifik değerleri ve uçucu madde içerikleri oluk numunelerinden azdır. Örneğin; taban damar oluk numunelerinin orijinal bazda üst ısı değeri 2925 kcal/kg ve uçucu madde içeriği % 28.31 dir. Aynı damarın tüvenan numuneleri ise 2184 kcal/kg üst ısı değeri ile % 26.46 uçucu madde içeriğine sahiptir. Sonuç olarak yukarıda verilen analiz sonuçlarından da açıktır ki, mekanize kömür kazı sistemleri çayırhan koşullarında klasik kazmacı sistemlerden daha düşük kalitede kömür üretmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF COAL FACE MECHANIZATION ON CERTAIN CHARACTERISTICS OF ÇAYIRHAN LIGNITES ÖZDER, Ali M.Sc. in Mining Eng. Dept. Supervisor: Prof.Dr. Gül han ÖZBAVOöLU February 1991, 50 pages In this study, influence of the coal face mechanization on product size, ash, sulfur, moisture, calorific value and volatile matter contents of Çayırhan lignites were investigated. Production statistics and results of the experiments have shown that, there is a gradual increase in fines, ash, sulfur and moisture contents during the transition from conventional, semi-mechanized to mechanized production methods. There is also a gradual decrease in calorific value and volatile matter contents of the same coal during this transition. Increase in moisture content is primarily due to usage of water during coal cutting to cool cutting bits and to suppress dust. Increase in ash content is due to the non-selective cutting properties of the coal cutting systems; cutting some roof and floor bedrocks. To investigate the increase in fines, ash, sulfur and moisture contents in detail, both r.o.m. and channel samples were taken from upper (roof) and lower (floor) seams of panel coded as A03 of O.A.L. Establishment. Together with the coal samples, to investigate the effect of bedrocks in ash and sulfur increase, samples were taken from this layers and analysed for their sulfur content and for the sizes at which it mostly breaks. Analysis results iiihave shown that, these samples have 5.99 % pyritic sulfur content and between 30 mm and 3 mm it mostly breaks. The analyses of r.o.m. coal samples have shown that, at especially -50+10 mm size range, there is a rise in both ash and sulfur percentages for both of the two seams. This size range is consistent with the size range of the rock pieces (-30 +3 mm) which are mixed with coal during coal cutting. It is clear that, surrounding rock layers that are cut during coal cutting deteriorate the quality of the coal produced. For example, channel samples of upper seam coal at original base has 22.868 moisture, 27.14 % ash and 3.72 % total sulfur content. For r.o.m. samples of the same seam at again original base have 24.92 % moisture, 32.46 % ash and 4.24 % total sulfur content, similar situation is valid for lower seam. Naturally, volatile matter content and calorific values of r.o.m. samples are less than in-situ samples. Lower seam in-situ coal samples have an upper calorific value of 2925 kcal/kg with 28.31 % volatile matter content but for the same seam, r.o.m. samples have 2184 kcal/kg upper calorific value with 26.47 % volatile matter content. From all these data, it is clear that; continuous or mechanized coal cutting systems produces more inferior product than conventional mining in Çayırhan. Key Words : Mechanized cutting, coal fines, sulfur content Science Code: 607.02.07 iv