Determination of three-dimensional swelling characteristics of clay bearing rocks
  1. Tez No: 12862
  2. Yazar: MUSA METE YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Şişme gerilmesi, Şişme birim deformasyonu, üç eksenli deney, Killi kayaç, Swelling stress, Swelling strain, Triaxial test, Clay bearing rocks
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
KİLLİ KAYAÇLARIN ÜÇ BOYUTLU ŞİŞME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Yeş i 1, Musa Mete Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu Ocak 1991, 109 sahife ÖZET Bu çalışmada, killi kayaçların üç boyutlu şişme özellikleri ve üç boyutlu şişme yasalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. üç boyutlu şişme özelliklerinin belirlenmesi için, üç eksenli şişme deney aygıtı tasarlanmış ve yapımı gerçekleştirilmiştir, üç eksenli şişme deney aygıtı ile yapılabilecek şişme deney yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler uygulanarak killi kayaçlarda üç eksenli şişme deneyleri yapılmış ve eksenel şişme gerilmesi, eksenel şişme birim deformasyonu ve yan basınç arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Hem eksene! şişme gerilmesinin hem de eksene! şişme birim deformasyonunun yan basınçla doğru orantılı olduğu bulunmuştur. Ayrıca, eksenel şişme birim deformasyonunun eksene! şişme gerilmesinin logaritmasıyla doğru orantılıolarak azaldığı ortaya konmuştur. Bu bulgular tek bir matematiksel denklemde birleştirilmiş ve bu denklem killi kayaçların üç boyutlu şişme yasası olarak sunulmuştur. Bu çalışmada elde edilen 3 boyutlu şişme yasasına bağlı olarak, tünel tabanlarının tasarımı için bir yöntem geliştiri lmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THREE-DIMENSIONAL SWELLING CHARACTERISTICS OF CLAY BEARING ROCKS Yeş i 1, Musa Mete Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. A.Günhan Paşamehmetoğlu January 1991, 109 pages ABSTRACT This research is aimed to determine 3-dimensional swelling properties of rocks and 3-dimensional swelling laws. To determine 3-dimensional swelling properties, a tr i axial swelling test apparatus has been designed and constructed. The testing methods associated with the triaxial swelling test apparatus have been developed. By using these methods, triaxial swelling tests were conducted on clay bearing rocks and the relations between axial swelling stress, axial swelling strain and confining pressure were examined. It was verified that both axial swelling stress and swelling strain have a direct relation with confining i npressure. It was also found that axial swelling strain decreases linearly with the logarithm of axial swelling stress. All of these findings were combined in a mathematical expression and the result was proposed as 3- dimensional swelling law of clay bearing swelling rocks. Based on the 3-dimensional swelling law derived in this study, a design approach for tunnel inverts was developed.