Kesikli seri üretim akış sistemlerinde hat dengeleme ve benzetim yaklaşımı ile bir uygulama
Line balancing corrupted continuous manufacturing flow systems and an application using simulation
- Tez No: 128613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÖZGÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, Benzetim, Arena, üretim yönetimi, kapasite değişimi, Line balancing, Simulation, Arena, Operations management, Capasity changes
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bir parçanın üretim süresinin kısaltılması, üretim adedinin fazlalaştırılması, maliyetlerin düşürülmesi için önemli bir yöntem montaj hattı dengelenmesidir. Montaj hattının dengelenmesi problemi üretim adedinde oluşabilecek değişme, yeni teknoloji gelişimi, yerleşim planı değişimi gibi nedenlerle karşılaşılabilir. Böyle bir problemle karşılaşıldığında uygulanacak önemli bir yöntem de benzetim yaklaşımıdır. Benzetim yaklaşımı montaj hatlarının dengelenmesi probleminde çok alternatifli bir yöntemdir. Benzetimin temel amacı yönetim kararlarının kalitesini yükseltmektir. Benzetim yaklaşımı, bir laboratuvardan fizikçinin sonuç bulmakta yararlanması gibi yöneticilere yardım etmektedir. Üretimde simülasyon;sistem kapasitesinin tasarlanması, darboğazların belirlenmesi, sistem çıktılarının optimize edilmesi, yeni yerleşim planlarına karar vermek gibi durumlarda kullanılır. Bu tezde üretim adedindeki büyük artış ile yeniden düzenlenmesi gereken bir üretim hattı dengeleme probleminin benzetim yaklaşımı ile çözümü yapılmıştır. Bütün firmalarda değişime karşı oluşacak olan tepkiye karşı tüm firmanın katılımıyla değişikilik yapabilmek için animasyonlu bir benzetim yazılımı kullanılmıştır. Özellikle girdi dağılımlarını ayırabilen, çıktı analizi yapan ancak akademik versiyonu bulunan Arena programı bu özellikleri desteklediği için kullanılmıştır. Benzetim yaklaşımı ile montaj hattı dengeleme yapıldığında problem ya da darboğaz istatistiksel olarak ve animasyonla görülmektedir. Montaj hattı dengeleme gibi üzerinde deneme yapılmak istenen önemli problemlerin benzetim yöntemini kullanarak çözülmesi, benzetimin gerçekliğe çok yakın ve çok yararlı bir araç olduğunu gösterecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For decreasing production time, maximizing the output, or minimizing the cost of a product line balancing is an important tool. Line balancing problem can be encountered when the facility layout changes, a new technology arrises or a change on the production size. Simulation is another tool for solving the problems mentioned above. Simulation has many alternative solutions on line balancing problems. The primary objective of a simulation study is to help improve the quality of managerial decisions. Simulation using graphical animation easily conveys results and serves a management scientist or an operations research analyst the same way that the laboratory experiment serves a physical scientist. Simulation in manufacturing is used for such situations as: determine system capacity, test different inventory control strategies, identify bottlenecks, optimize the system throughput, plan new plant layouts. In this thesis, the solution of a line balancing problem because of the increased amount of a product was made. Simulation with animation is used because of decreasing reaction to the change. Arena was used for simulating because it can achieve input and output analysis, and other features like animation. If line balancing problem is solved by simulation software, potential problems or bottle necks are brought up by statistics or animation. If the problems that should be tested like line balancing are solved with simulation, it can be seen that simulation is realistic and a very strong tool.