Basınçlı kaplardaki kaynak dikişlerinin akustik emisyon yöntemi ile incelenmesi
Inspection of welding joints in pressure vessels by acoustic emission method
  1. Tez No: 128614
  2. Yazar: SERKAN BÜYÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: akustik emisyon, basınçlı kaplar, tahribatsız muayeneler, hidrostatik test, çatlak, acoustic emission, pressure vessels, non-destructive inspections, hydrostatic test, crack &&£& VM :« m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Tahribatsız muayene yöntemlerinden birisi olan Akustik Emisyon (AE) yönteminin temel prensiplerinin ayrıntılı olarak açıklanıp, uygulama alanlarının izah edilmesi ve ayrıca Basınçlı Kapların kaynak dikişi kusurlarının bütün kap yüzeyindeki yerlerinin AE tekniği kullanılarak tespit edilmesi bu tez çalışmasının amacını oluşturmaktadır. İlk iki bölümde konuya temel oluşturan tanımlara yer verilmiştir. Basınçlı kaplar ve tahribatsız muayene yöntemlerinin önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde akustik emisyon yöntemi hakkında bilgiler ayrıntılı olarak verilmiştir. Dördüncü bölümde basınçlı kaplarda akustik emisyon yönteminin uygulanması anlatılmıştır. Beşinci bölümde deneysel test çalışması yer almakta ve testde akustik emisyon muayenesinin 2000 m3' lük bir küre tankta hidrostatik test ile birlikte uygulanması incelenmiş, bu sayede küre tankın kaynaklı imalatından veya tank işletme dahilindeyken oluşabilecek kusurların yerleri saptanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde, deneysel test çalışmasında elde edilen sonuçlar ve çalışmanın geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research work's objective is to explain in detail the basic principles of Acoustic Emission (AE) method, one of the non-destructive methods of inspection, their areas of implementation, and the determination of the welding seam fault spots of Pressure Vessels on the whole vessel surface using AE technique. The first two sections contain the definitions the subject is based on. The significance of pressure vessels and non-destructive methods of inspections are emphasized. In the third section, detailed information is given about the Acoustic Emission method. In section four, application of Acoustic Emission method in pressure vessels is described. In the fifth section is the experimental test study, implementation of Acoustic Emission inspection in a Spherical Tank with a volume of 2000 m^ together with hydrostatic test has been examined, and thanks to that efforts were exerted to determine the sites of faults that may firm during the welded production of the tank or when the tank is under operation. In the conclusion section, results obtained during the experimental test study, and suggestions aimed at the development of this study are presented.