Tesis yerleşim düzenlemesi ve otomotiv yan sanayiinde bilgisayar destekli bir uygulama
Plant layout and a computer-aided application in automotive parts and components industry
  1. Tez No: 127598
  2. Yazar: CELAL ÖZKALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİÇ ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis yerleşim düzenlemesi, CRAFT, Doğrusal hat yerleştirme
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kitle üretim sistemlerinde büyük miktarlarda stoklu üretimin yarattığı sorunlar bilinmektedir. Atölye tipi üretim yapan üretim sistemlerinde bu sorunlar daha da belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür sistemlerin en belirgin özellikleri büyük miktarlardaki malzemelerin sürekli taşınması, malzeme akış yönü ve tipi belirsizliği, sıralı yerleştirme yerine işleve göre yerleştirme, birçok yerde ve büyüklükte üretim içi ve dışı stoklar ile bunlardan kaynaklanan kalitesizliklerdir. Genelde KOBİ'lerde görülen gelişigüzel tesis yerleşim düzenlemelerinin maliyetleri görülmese de çok büyük boyutlardadır. Bu çalışmada, kesikli seri üretim sistemine sahip olan tesisin bir jant disk hattının doğrusal hat yerleştirme ve bu yöntemin eksikliklerini gidermek için CRAFT algoritması yardımıyla sistematik bir şekilde düzenlenmiş ve geliştirilmiştir. Bütün bunlar yapılırken en düşük taşıma maliyetinin yanında, en az toplam hareket akış şiddetini sağlamak ve en düşük malzeme akış yoğunluğu hedeflenmiştir. Çok önemli boyutta iyileştirmeler sağlanmıştır. Doğrusal üretim hatlarının düzenlemesinde doğrusal hat yerleştirme yöntemi destekli CRAFT algoritmasının çok etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The problems of production with stocks in mass production systems are known. We meet this problems more definitely in the systems of production in workshop production type. The most definite pecularities of this systems are the handling of materials which have a lot quantities, the undefinite type and direction of materials' current, the functional layout instead of mixed layout, the great inside and outside stocks of production and the mutualities which cause of these. Usually the bad plant layout's losts can not seen but they are great dimensions in SMSC(Small and Medium Size Company)s. In this research, a plant's a wheel disk line which has a discrete quick manufacturing system is systematically arranged and developed with linear line layout technique and CRAFT algorithm which removes the linear line layout tecnique's disadvantages. With the all of these we targeted the least material handling, least sum of material current strength and the least density of material current. The great improves are secured. We seen that the CRAFT algorithm which has supported with linear line layout tecnique is very effective. Anahtar Kelimeler. Plant Layout, CRAFT, Linear Line Layout