Yapılarda sismik iyileştirme için sismik izolasyonun kullanılması
Use of seismic isolation in retrofit of buildings
  1. Tez No: 128615
  2. Yazar: NİYAZİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZORBOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik Taban İzolasyonu, Tabakalı Kauçuk Mesnet, Dinamik Lineer Olmayan Analiz, Zaman Artımı Yöntemi, Deprem Analizi, El Centro Depremi, İzmit Depremi. XI, Seismic Base Isolation, Lead-Rubber Bearing, Non-Linear Dynamic Analysis, Time History Analysis, Earthquake AnalysisJEl Centro Earthquake, Izmit Earthquake
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışmada, %92 gibi büyük bir bölümü deprem bölgesi olan ülkemizde henüz çok yeni olan bir teknolojiyi, sismik taban izolasyon sistemleri tanıtılmıştır. Ayrıca konunun öneminin anlaşılabilmesi için M.S.Ü. Merkez Kampusu Heykel Bölümü Binası'nın lineer olmayan dinamik analizleri, tabakalı kauçuk mesnet sistemi kullanılarak yapılmıştır. Lineer olmayan analizler için Drain 2DX programı kullanılmıştır. Bu program için giriş dosyalan Drain Editor vl. 1. programıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda bu taban izolatörlerinin etkililik bakımından avantajları belirtilmiş ve maliyet bakımından dezavantajlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study presents the base isolation systems, a relatively new technology for Turkey of which 92% is in seismic region. Department of Sculpture, Main Campus, M.S.U., is studied by using non-linear dynamic time history analysis and lead-rubber bearings. Analyses are carried out by using DRAIN-2DX. Input files for DRAIN-2DX are prepared by Drain Editor v 1. 1. The results show that the base isolation system provides a better seismic behavior for structures, but it increases the cost.