20.000 metrekarelik bir deponun yangın güvenlik tesisatı uygulamasının ekonomikliğinin araştırılması
Investing the economicapplicaty of a fire protection installation projection for a 20.000 square metre storage place
- Tez No: 128631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yangın, raf arası, ESFR, ekonomik, sprinkler. x, Fire, In-rack, ESFR, economic, sprinkler. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu çalışmada bina içi hortum sistemleri, sistem türleri, sistem elemanları, yangın suyu basınçlandırma sistemleri, yangın suyu depolaması, borulama, tehlike sınıfları konularında bilgiler verilmiştir. 20.000 m2'lik alana sahip depoda, yangın koruma sistemi olarak bahsedilen sistemlerden ıslak borulu sistem seçilmiştir. Depolamanın raflı sistemle yapılacağı düşünülmüş ve raflı depolamaya uygun, raf arası sprinkler sistemi ile ESFR sprinkler sistemi ekonomiklik açısından karşılaştırılmıştır. Seçilen borulama biçimine göre boru çaplandırması hidrolik hesap yöntemi kullanılarak yapılmış, hazırlanan projeye göre keşif çıkartılmıştır. Çıkartılan keşif doğrultusunda ilgili firmalardan malzeme teklifleri alınıp, işçilik fiyatları da eklenerek maliyet hesabı yapılmıştır. Yapılan hesaba göre hangi sistemin daha ekonomik olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study gives information on the issues of indoors hosing systems, system types, system components, fire water pressure systems, fire water storage, piping, and danger categories. For a 20,000 m* storage area, wet piping system was chosen among the fire protection systems. Assuming that the storage will be made by a shelving system, splinker system in rack, which is suitable for storage by shelving and ESFR splinker system were compared in terms of economic applicability. For the chosen piping system, the pipe diameters were calculated using hydrolic calculation method and the equipment list was prepared according to the designed project. A cost analysis for these 2 projects was made using the price offers from the suppliers and the labor costs. The most economic system was then chosen comparing the calculated costs.