Karot numunelerin basınç dayanımına etki eden faktörlerin araştırılması
Investigation of the factors effecting the compressive strength of core samples
  1. Tez No: 128657
  2. Yazar: NİHAT KABAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE AKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karot, boyut etkisi, nemlilik, örselenme, donatı etkisi, beton dayanımı:, Core, size effect, moisture, effect of drilling, effect of rebar, concrete strength
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yerinde beton dayanımının belirlenmesinde önem taşıyan karot numunelerin basınç dayanımlarının hesabı, bir takım faktörlere bağlıdır. Bu faktörler karot numunenin yapı elemanından alınmasından deneye hazırlanmasına kadar geçen bir çok işlemle yakından ilişkilidir. Hazırlanan bu deneysel çalışmada yapıyı temsilen toplam 8 adet donatılı ve donatısız eleman üretilmiş, bu elemanlardan 48 adet donatılı ve donatışız karot alınarak farklı koşullarda bekletilmişlerdir. Karot numunelerin basınç dayanımları, kontrol amacı ile üretilen beton numunelerle karşılaştırılarak dayanımlardaki farklılıklar ve bu farklılıklara sebep olan faktörler araştırılmıştır. Karot basınç dayanımı üzerinde etkili olan faktörlerden örselenme, nemlilik ve donatı etkisi bu çalışmanın kapsamında incelenmiş, elde edilen sonuçlar bu konuda yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırılarak detaylı bir şekilde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Calculation of compressive strength of core samples, which is important in determining the concrete quality in-situ, depends on some factors. These factors are related with the operations beginning with taking the core samples from the construction, preparing them to the test and testing. In this research work, 4 reinforced concrete and 4 concrete structures were produced to simulate the structure in-situ, and 48 cores taken from these structures and kept in different mediums. The compressive strengths of these cores are compared with control samples, and the differences are researched. Effect of moisture content, rebars and damage given to the core samples while drilling are taken into consideration and the results are compared with similar researchs.