Agreganın en büyük tane çapı ve karot numunesi boyutunun ölçülen beton basınç dayanımına etkisi
The Effects of maximum aggregate size and core specimen diameter on the nominal compressive strength of concrete
  1. Tez No: 138811
  2. Yazar: ONUR EMRE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton Kalitesi, Basınç Dayanımı, Beton Çekici, Ultrases Yöntemi, Karot, Karot Boyutu, Sertleşmiş Beton, Concrete Quality, Compressive Strength, Rebound Hammer, Ultrasound Pulse Velocity, Core, Core Size, Hardened Concrete
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET“Agreganın En Büyük Tane Çapı ve Karot Numunesi Boyutunun Ölçülen Beton Basınç Dayanımına Etkisi”ni belirlemek için, öncelikle konu ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Karot basınç değerlerine etki eden faktörler araştırılmıştır. Karot deneyleriyle ilgili çalışmalar derlenmiş ve yapılan çalışmaların kapsamları, deney yöntemleri, varılan sonuçlan incelenmiştir.“Karot Basınç Deneyi”ne ek olarak beton kalitesinin yerinde testi için kullanılan tahribatsız deney yöntemlerinden“Ultrases Dalga Hızı Deneyi”ve“Beton Çekici Deneyi”hakkında literatür taranmış ve yapılan çalışmalardan örnekler verilmiştir. Dört değişik su/çimento oranını ve iki farklı en büyük tane çapı ile hazırlanan beton karışımlarından alman iki farklı çapta karot numunelerinin 28 günlük basınç dayanımları incelenmiştir. Karot numunelerine ilaveten aynı karışımlardan hazırlanan standart beton numuneleri de deneye tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar beton çekici deneyi ve ultrases dalga hızı deneyi ile karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of maximum aggregate size and core specimen diameter on the nominal compressive strength of concrete, are generally discussed. The factors affecting core strength are investigated. The previous studies related with core strength are reviewed. The conditions where core drilling is necessary are discussed. Two non-destuctive testing methods i.e.“Ultrasound Pulse Velocity and Rebound Hammer”which are commonly used to study the in-situ strength of concrete are explained. In experimental study, the core strengths of samples having two different diameters and drilled from concrete mixtures having four different water/cement ratios and two different maximum aggregate sizes were determined. In addition to core specimens, standard concrete specimens were also prepared from the same mixtures. Rebound hammer and ultrasound pulse velocity were also applied on the concrete specimens. The results were studied comparatively.