Askorbik asidin metal iyonu katalizli ve çeşitli ortamlarda oksidasyon kinetiğinin incelenmesi
Study on the oxidation kinetics of the ascorbic-acid in metal-ion catalyzed aqueous solutions
  1. Tez No: 128669
  2. Yazar: NİHAL ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik, askorbik asit, Cu(II) iyon katalizli oksidasyon, asetat tampon, sitrat tampon, Ascorbic acid, kinetics, Cu(II)-ion catalyzed, acetate buffer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Askorbik asit, C vitamini (H2A) canlıların metabolizması için gerekli bir besin elementidir, yiyecek ve içeceklerde antioksidan görevi görür. Kararlılığı bu ürünlerin bileşimine ve oksijen içeriğine bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Cu(II)-iyonlan varlığındaki H2A stabilitesi besin ve farmasotik endüstrisindeki pratik uygulamalarda önemlidir. Askorbik asidin Cu(II)-iyonu (1,57; 3,14; 7,85 ve 15,7x 10“ M) katalizli, hava oksijeni ile oksidasyonu tamponlanmış çözeltilerde ve 22°C'de incelenmiştir. Asetat ve sitrat tamponları için, pH aralığı 3,3 ile 6,0 ve H2A konsantrasyonu aralığı 2,835xl0”5 ile 1 l,350xl0"5 M 'da çalışılmıştır. H2A konsantrasyonları doğrudan ultraviyole spektrofotometrik yöntemle tayin edilmiştir. Ortamın asitliğine bağlı olarak absorbanslar 248-266 nm arasında ölçülmüştür. Birinci derece mekanizmayı izleyen reaksiyon hızları şöyle ifade edilebilir; d[H2A]/dt = k [H2A] burada [H2A], askorbik asit konsantrasyonu, t zaman ve k birinci derecede hız sabitidir, k değerleri eğimden lineer regresyonla hesaplanmıştır. Reaksiyon hızlan pH ve Cu(II) iyonunun konsantrasyonu ile artmıştır. K, spesifik hız sabitleri hesaplanmıştır. Askorbik asidin Cu(II) iyon katalizli oksidasyonu için spesifik hız sabitleri sitrat tamponlarında asetat tamponuna göre daha düşük bulunmuştur. Reaksiyon hızlarında, değişik koşullarda gözlenen farklar Cu(II) iyonunun tamponun organik asitleriyle farklı kompleks yapma yeteneklerine atfedilir.*
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ascorbic acid, vitamin C or (H2A), is widely required in the metabolism of living beings. In food and beverages it fulfills the function of antioxidant agent. Its stability in these products varies widely according to the composition and oxygen content. Ascorbic acid stability in presence of Cu(II)-ions provides an important basis for practical applications in food and pharmaceutical industries. The kinetics of Cu(II) ion-catalyzed (1,57; 3,14; 7,85 and 15,7x 10“7 M) oxidation of H2A by air oxygen has been investigated in buffered solution at 22°C. The study was carried out for acetate and citrate buffers in the pH range from 3,3 to 6,0 and with H2A concentration range from 2,835x1 0”5 and ll,350xl0"5 M. H2A was analyzed using direct ultraviolet spectrophotometry. The absorbance measurements were made at 248-266 nm depending on the acidity of medium. The reaction followed first-order mechanism and the rate can be expressed as; d[H2A]/dt = k [H2A] where H2A is the concentration of ascorbic acid, t is the time and k is the first-order rate constant, k values were calculated by linear regression analysis. Reaction rates increased with pH and Cu(II)-ion concentrations. Specific rate constants, K, were calculated. Specific rate constants of Cu(II) ion-catalyzed oxidation of ascorbic acid in citrate buffers were lower than that in acetate buffers. The differences observed in the reaction rates at various conditions are due to the difference complexing ability of Cu(II)-ion with organic acids in buffers.