Bazı bakır(II) kelatlarının askorbik asidin oksidasyonundaki katalitik etkilerinin spektrofotometrik incelenmesi
Spectrophotometric investigation of the catalytic effects of certain copper(II) chelates on the oxidation of ascorbic acid
- Tez No: 201309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ İMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, amino asit, antioksidanlar, katalizli oksidasyon, Cu(II), kinetik, besin kararlılığı, Ascorbic acid, amino acid, antioxidants, catalysed oxidation, Cu(II), kinetics, food stability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
C vitamini (askorbik asit:AA) insanoğlunun beslenmesinde birçok biyokimyasal reaksiyona katılan önemli bir suda çözünen antioksidan vitamindir. Bakır çesitli besinlerde ve ilaç ürünlerinde bulunan eser metaldir. Doğal ya da katılmıs C vitamini içeren besinlerin antioksidan değerini korumak çok önemlidir. Cu(II) gibi serbest geçis metal iyonları askorbat ile redüklendiklerinde tüketicilerde hücre hasarına neden olan ve besin kalitesini etkileyen hidroksil radikalleri üreten fenton tipi reaksiyonlar verebilir. Bazı amino asitler varlığında AA'nın katalitik oksidasyonu UV spektral bölgede girisimlere neden olabileceğinden, doğrudan UV spektrofotometrik takip edilemez; bu yüzden çözeltide kalan AA'nın spektrofotometrik tayini, bakır(II)- neocuproine reaktifi ile amonyum asetat tamponlu ortamda 450 nm deki absorbansın kaydı üzerinden yapılmıstır. AA' nın 25°C de ve iyonik siddet I=0,1 (KNO3)' de, havalandırılmıs ve asetat tamponlu sekiz farklı kimyasal yapıda amino asit (alanin, glisin, aspartik asit, asparajin, glutamik asit, glutamin, fenilalanin ve histidin) çözeltilerinde, katalizsiz ve Cu(II) iyon katalizli oksidasyon kinetiği incelenmistir. pH 4,5 değerinde bakır iyonlarının katalizör olarak kullanıldığı oksidasyonun hız esitliği, AA'ya bağlı olarak birinci mertebeden bulundu. AA oksidasyon hız sabitleri sabit Cu(II) için amino asit konsantrasyonunun artmasıyla azaldı ve sabit bir amino asit düzeyinde Cu(II) konsantrasyonunun artmasıyla arttı. AA oksidasyon hızı üzerine amino asit ve Cu(II) iyon konsantrasyonunun etkisi, monohidrojen askorbat ve metaliyon amino asit kelat arasında üçlü bir geçis kompleksini içeren bir mekanizma ile açıklanabilir. Bakır-amino asit kompleksinin kararlılığı AA'nın oksidasyonunda bakırın katalitik aktivitesini inhibe etmistir. Bu bulgular daha önce bulunan sonuçları desteklemektedir. Amino asitler besinlerde bol miktarda bulundukları için, bakır katalizli oksidasyonu önleyerek AA değerini korumada yardımcı olabilirler.
Özet (Çeviri)
Vitamin C (ascorbic acid:AA) is an important water soluble antioxidant vitamin in human diet which participate in many biochemical reactions. Copper is trace metal found in many food and pharmaceutical products. It is very important to preserve the antioxidant values of food, that may contain naturel or added vitamin C. Free transtion metal like Cu(II), when reduced with ascorbate, may give Fenton-type reactions generating hidroxyl redicals that adversely affect the nutritional quality of food and cause tissue damage in consumers. Catalytic oxidation of AA in the presence of some amino acids cannot be followed by direct UV spectrophotometry because of some interferences, and therefore, spectrophotometric determination of remaning AA in solution was performed with the copper(II)-neocuproine reagent in amonium acetatebuffered medium via recording of absorbance at 450 nm. The kinetics of uncatalyzed and Cu(II)-ion catalyzed oxidation of AA in aereted and acetate-buffered eight amino acids with different chemical structure (alanine, glycine, aspartic acid, asparagine, glutamic acid, glutamine, phenylalanine and histidine) solutions was studied at 25°C and ionic strenght: I=0,1 (KNO3). The rate equation of oxidation in presence of cupric ion as catalyzed at pH 4,5 was found to be first order with respect to AA. AA oxidation rate constants decreased with increasing amino acid concantration for a fixed Cu(II), and increased with increasing Cu(II) concantration for a fixed amino acid level. The effects of amino acids and cupric ion concantrations on the oxidation rate of AA suggest a mechanism which may involve the formation of transition complex between mono hidrogen ascorbate and copper ion amino acid chelates in the form of a ternary complex. Stability of copper amino acid complex inhibited the catalytic activity of copper in AA oxidation. This finding supports previously reached conclusion. Since foods widely contain amino acids, it may help to protect their AA values by retarding copper catalyzed oxidation.