Çok üniteli klima sistemlerinin kanallı tip split klima cihazları ile karşılaştırılması, maliyet analizlerinin yapılması, optimum şartların belirlenmesi
The Comparison between multi-unit air conditioner systems and duct-type split air conditioners, making the cost analysis, determination of optimum conditions
  1. Tez No: 128671
  2. Yazar: ARMAN KARAGÖZYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iklimlendirme, split klima, maliyet, konfor, optimizasyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET İklimlendirme sistemleri, günümüzde gökdelenlerin ve büyük iş merkezlerinin de sayısının artması ile bir lüks değil, tam tersine standart bir ihtiyaç halini almıştır. Kanallı tip split klima cihazları ile çok üniteli iklimlendirme sistemlerinin kısaca tanıtımları ve maliyet açısından genel bir karşılaştırılması yapılmış ve uygulama projeleri üzerinde elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Çalışmanın hazırlanması aşamasında iklimlendirme sistemleri hakkında bazı kuramsal temellerin sunulmasına çalışılmış, tasarım kriterlerinin üzerinde durulmuş ve iklimlendirme sistemlerinin özellikleri ortaya konmuştur. Uygulama projeleri üzerinde elde edilen sonuçların maliyet analizleri yapılarak hem ısıl konfor, hem de maliyet açısından optimum seçimin yapılabilmesi için bazı temel bilgiler verilmiştir. Günümüzde, çalışma ortamındaki verimin artırılmasının en önemli şartlarından biri ortamın ısıl konforunun sağlanmasıdır ki bu da ancak uygun bir iklimlendirme sistemi ile sağlanabilir. Burada, özellikle çok üniteli klima sistemlerinin getirdiği yemliklerin belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In modern times, with the snowballing increase in the number of the skyscrapers and large shopping malls the air conditioning systems are not longer considered luxury items but mere necessities. The duct-type split air conditioners and multi-unit air conditioning systems were briefly described and generally compared with the each other with respect to cost involvement, and the results of the relevant application projects were adequately submitted. During the preparation stage of the study due effort has been made for presentation of some theoretical basics about the air conditioning systems; due emphasis was given to the design criteria and the specifications of the air conditioning systems were explained. The costs analysis on the results of application projects was performed, and basics information was rendered for materialization of the optimum selection to provide both the temperature comfort and low costs. In our day, one of the most crucial elements of proving efficiency at the working environment is to achieve temperature comfort of the space, which can only be achieved by employment of proper air conditioning. Particular emphasis was attached to define the innovations and new options introduced by multi-unit air conditioning systems. Key Words : air conditioning, Split- air conditioner, cost, comfort, optimization