Elektrik dağıtım sistemlerinde kayıp azaltımı için fider düzenlemesinde yeni yöntemler
New methods in feeder reconfiguration for loss reduction of electric distribution systems
- Tez No: 128695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fider düzenlemesi, verimlilik, kayıpların azaltılması, algoritma, Feeder reconfiguration, productivety, loss reduction, algorithm. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Fider düzenleme işlemi sistem dahilindeki bölgesel ve bağ anahtarlarının“açık/kapalı”konumlarının değiştirilerek tüm sistem işletme şartlarının iyileştirilmesi olarak açıklanmaktadır. Elektrik dağıtım sistemi, yük parametrelerinin zaman içinde değişmesi nedeniyle, verimliliğe bağlı olarak yeniden düzenlenmeye ihtiyaç duyar. Fakat dağıtım sistemleri dahilinde sayısız anahtar ve çok fazla anahtarlama seçeneği bulunur. Bu nedenle fider düzenlemesi uygulayıcılar için zor bir karar verme işlemi haline gelir. Oluşan problemin çözümü için önerilen yeni metot ve algoritmalar dağıtım sistemleri mühendisliği kapsamında sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma dahilinde bilim adamları tarafından sunulan 9 yeni yöntem ve algoritmaları, uygulama sonuçlan ile birlikte incelenmiştir. Sonuçlar kayıp azaltımı yanında, işlem süresi ve güvenilirlik açısından da değerlendirilerek sistem yöneticileri açısından her yeni yöntemin sağladığı avantaj ve dezavantajlar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Feeder reconfiguration is defined as changing the“open/closed”states of the sectionalizing and tie switches of the system to improve the operating conditions of the overall system. Since the load parameters alter in time, electric distribution system needs to be reconfigured releated to productively. But there are numerous numbers of switches in the distribution systems and the number of switching operations is tremendous. Feeder reconfiguration thus becomes a complex decion-making process for dispatchers to follow. The methods, which have been offered to this problem, are classified under the principles of the distribution system engineering. Within this classification 9 new methods and algorithms offered by the scientists have been analysed together with the application results. After analyzing the results for loss reduction, computational time, and robustness, the advantages and disadvantages of each new method have been emphasied from system administrators' point of view.