3 boyutlu kent modelleme, tasarım ve uygulaması
3D modelling, design and application
- Tez No: 128694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 3B kent modelleri, TIN, Latince, Görselleştirme, Sanal gerçeklik modelleri, 3B Beşiktaş Kent Modeli vm, 3D city models, TIN, Lattice, Visualisation, VRML, 3D Beşiktaş city model IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, günümüzde yaşamı kolaylaştıran, kaliteyi arttıran, doğayı koruyan, yönetim, planlama ve uygulama için kullanılan yeni araçlar ortaya çıkartmıştır ve halen çıkartmaktadır, ölçüm, değerlendirme ve sunuş ile ilgili olarak bu periyot düşünülürse; CAD, CBS, GPS, lazer tarama, radar, sayısal fotogrametri, 3B kent modelleme vb. araçlar ile 1960'lardan bu yana günümüze dek gelinmiştir. Kağıt haritalar yerine ekranda kentsel gelişmeyi tanımlamak, sonuçlan görebilmek, 3B sanal bir kenti gezmek şehir plancıların, mimarların ve yöneticilerin işlerini kolaylaştırmakta, daha etkili ve tutarlı kararlar alınmasını sağlayabilmektedir. Bu tez çalışmasında mevcut 2.5B haritalardan 3B kent modeli oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada seçilen pilot bir bölgeye ait 2.5B fotogrametrik haritalar kullanılarak CAD ortamında 3B kent modeli oluşturulmuştur. Çalışma 5 ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde 3B kent modellerine neden ihtiyaç duyulduğu ve çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde 3B kent modeli tanımlanmış ve 3B kent modelini oluşturan bileşenler üzerinde durulmuştur. Daha sonra 3B kent modellerinin oluşturulması için gerekli olan veriler ve özellikleri, bu verilerin toplanma ve işlenme yöntemleri incelenmiş, 3B kent modellerinin oluşturulması için kullanılan yöntemler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde 3B kent modellerindeki modelleme ve gösterim yöntemleriyle, işlem adımlan incelenmiştir. Dördüncü bölümde klasik yöntem izlenerek İstanbul İli Beşiktaş ilçesinde seçilen bir bölgede yapılmış olan 3B kent modeli uygulaması sunulmuştur. Beşinci bölümde yapılan uygulamaya dayanarak ortaya çıkan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Developments at computer technologies, have improved new tools used for administration, planning and applications, making things easier at daily life, increasing quality, saving the nature, and it is still improving. When we imagine this period for measuring, evaluation and presentation; we have received nowadays since 1960s with tools of CAD, GIS, GPS, laser scanning, radar, digital photogrammetry, 3D city modeling, etc. Instead of hard-copy maps, visualization of improvement of city on monitors, seeing results and having a tour at a 3D virtual city, makes things easier for architects and city administrators, lets more effective and consistent decisions. Aim of this study is to make 3D city models from existing 2,5D maps. A 3D city model was generated via CAD from the photogrammetric 2,5D maps of a chosen pilot area. This study has 5 main parts: At part one; the aim of study and the reason of necessity of 3D modeling have been described. At part two; 3D city modeling has been described and elements of 3D city modeling have been studied. And men, the data and properties needed to make a 3D modeling have been studied, and the ways of collecting and processing these data and process' of 3D city modeling have been explained. At part three; the steps and ways of modeling and demonstrating of 3D city modeling have been examined. At part four; a 3D city modeling of an area selected at Istanbul city, Beşiktaş district, has been presented following classical steps. At part five, the suggestions and the results through the application made have been explained.