Kent planlamada imar uygulama araçları
City planning tools
  1. Tez No: 128700
  2. Yazar: MUSTAFA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ŞENGEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: planlama araçları, arazi ve arsa düzenlemesi, kamulaştırma, kent planlama, toprak düzenleme vııı, planning tools, reallocation of properties, nationalization, city planning, land arrangement IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Ülkemizde 1950'li yıllarda başlayan kırdan kente göç olgusu zaman içerisinde kentlerde bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Hızlı kentleşmeyle birlikte kentlerde yeterli arsa sağlanamamış bunun sonucunda da kentlerimiz çarpık, sağlıksız ve düzensiz bir şekilde büyümüştür. Bu kontrolsüz gelişen çevreyi sağlıklı ve düzenli bir yapıya kavuşturma amacı olan planlar ise hızlı kentleşmenin gerisinde kalmıştır. Bu süreçte planlama, ürünün imar planı olan bir fiziki tasarım olarak algılanmıştır. Oysaki planlama, insanın temel gereksinimleri doğrultusunda varolan sorunların çözümünü ortaya koyarak kararlar üretmek ve bu kararlan gerçekleştirecek araçları oluşturmaktır. Uygulama araçlarının görevi ise planların araziye aplikasyonunu sağlama, plana uygun olmayan parselleri uygun hale getirme, kentsel rantların toplumla paylaşılmasını sağlama, spekülasyon ve baskılar gibi plan kararlarını olumsuz etkileyen faktörleri minimum düzeyde tutmaktır. Ülkemizdeki planlama araçlarının ne yönde geliştirilebileceğinin araştırıldığı bu çalışmada öncelikle planlama ve kent planlama kavramları, Türkiye'deki planlama sistematiği ve planların uygulanmasında karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Sonraki aşamada Türkiye'deki uygulama araçları, bu araçların kapsamları, uygulama yöntemleri ve bu araçların uygulanmasında karşılaşılan sorunlar irdelenmiştir. Son olarak ise yurtdışında kullanılan uygulama araçları incelenmiş, bu araçlar ile ülkemizdeki araçlar karşılaştırılmış ve imar planları sonucunda arsa fiyatlarının yoğunluk değerleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our country, the fact of migration from the country to the city in the beginning of 1950's, has brought some problems by the time in the cities. Along with fast urbanization in the cities, the suppliment of building plots haven't been enough and as a result our cities have grown up in a distorted, unhealthy and irregular way. The plans which aimed to confront this uncontrolled environment to a healthy and regular structure, has been perceived as a physical design of the product's urban design. But planning is to be meant producing the decisions that bring up the existing problems in the direction of human beings basic needs and producing the tools to materialize these decisions. In this study which is researched on which basis the planning tools in our country can be developed in certain ways, firstly planning and urban design concepts, the planning systematic in Turkey and the problems confronted in the application of the plans were examined. In the next step, the planning tools in Turkey, the content of these tools, the methods of application and the problems confronted in the application of these tools were discussed. And as a result the application tools that are used in foreign countries have been examined, those tools were compared with the tools in our country and a model was formed depending on the relationship of the building plots as a result of the urban planning.